Türk Telekom milli 5G’de öncü rol oynuyor

Dünya 5G için hazırlıklarını hızlandırırken şirketlerimiz de boş durmuyor. Türk Telekom Avrupa’da 5G alanındaki önemli konsorsiyumlarda yer almasının yanında yerli 5G teknolojilerinin geliştirilmesinde de öncü rol üstleniyor.

Türkiye operatörlerin yoğun yatırımlarıyla 4.5G’ye hızlı bir şekilde adapte olurken şimdiden 5G için kolları sıvadı. Türk Telekom bu yeni teknolojiye hazırlık amacıyla Türkiye ve yurtdışında yapılan çalışmalarda önemli görevler üstlenmiş durumda. Firma, 5G’ye yönelik şimdiye kadar imza attığı çalışmalarla Avrupa Birliği’nin 5G’de yol haritasını belirleyen uluslararası CROWD ve MOTO konsorsiyumlarının yanı sıra, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu için çalışmalar yapan Avrupa Teknoloji Platformu’nda yer alan tek Türk şirketi oldu. 

26 PATENT BAŞVURUSU 

Bu konsorsiyumlarda yer almak 5G teknolojisinin uluslararası standartlarının belirlenmesinde etkili olmak anlamına geliyor. Ancak Türk Telekom bunların yanında yerli 5G teknolojilerinin geliştirilmesi için de çalışıyor. Bu kapsamda bir Türk Telekom iştiraki olan Argela, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın yerli 5G teknolojilerinin üretimi için başlattığı MİLAT projesinde öncü bir rol üstlendi. Türk Telekom 5G için sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlarıyla bugüne kadar toplamda yapmış olduğumuz 26 adet patent başvurusunu önümüzdeki dönemde daha da arttırmayı hedeflediğini açıkladı. 

3 yıl içinde 10 MiLYAR lira YATIRIM 

Türk Telekom halihazırda özelleştirildiğinden beri bu kapsamda tam 25 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi. 2016 dahil 3 yıllık süreçte ise lisans bedelleri hariç 10 milyar liralık yatırım gerçekleştireceğini açıkladı.  Firmadan konuyla ilgili yapılan açıklamada “Dijital ürün ve servis geliştirme çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ederken, mobil geleceğin temelini oluşturan 5G teknolojilerinin geliştirilmesine ise Ar-Ge çalışmalarımız ve yatırımlarımızla liderlik etmeyi sürdüreceğiz” denildi.  

38.5 milyon abone 

Türk Telekom 2016’nın üçüncü çeyreğinde gelirlerini yıllık yüzde 11.4 artırdı. Yüksek büyümeye sahip faaliyet kollarında elde ettiği abone artışlarıyla, grup abone sayısını 38,5 milyona çıkardı. Genişbantta yılbaşından bu yana kaydettiği abone artışı, halka arzdan itibaren elde etttiği en yüksek 9 aylık net kazanımı oldu. Mobilde önceki yılbaşından bu yana kazandığı 1 milyondan fazla aboneyle mobil abone tabanı 18.4 milyona yükseldi.

Maç keyfi Tivibu’da

Tivibu son zamanlarda yalnız teknolojik değil içerik anlamında da önemli bir atılım gerçekleştirdi. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin üç sezon boyunca yayın haklarının sahibi olarak dünya futbolunun yıldızlarını futbolseverlerle buluşturuyor.  Tivibu kullanıcıları yeni dönemde maç yayınlarını tablet ve cep telefonu üzerinden yüksek yayın kalitesinde izleyebilecek. Tivibu, ‘konferans yayını’ uygulamasını da zenginleştirecek.