Spora 3 milyar dolarlık yatırım

Naklen yayın ihalesinde yıllık 500 milyon $+KDV teklif veren Digiturk 5 yıl boyunca Süper Lig’i yayınlamaya devam edecek. Firma geniş özetler ve mobil yayınların da tek sahibi oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) tarafından, 2017-2022 yıllarını kapsayan Süper Lig ve 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının devri için düzenlenen ihaleyi Digiturk kazandı. İhale öncesinde, teklifler kapalı zarf içerisinde Yayın İhalesi Komisyonu’na ve hazır bulunan notere teslim edildi. İhaleye Digiturk ve Turkcell Superonline teklif verdi. İhaleyi D paketine yıllık 500 milyon dolar+KDV(590 milyon dolar) teklif veren Digiturk kazandı. Digiturk, D paketini alarak, Süper Lig ile TFF 1. Lig’in yurt içi yayınlarıyla birlikte, yurt dışı satışı, radyo, özet, bant ve mobil haklarının da tek sahibi olmayı başardı. 2010’da düzenlenen ihale farklı paketlerde kıyasıya bir rekabet yaşanması sebebiyle 3.5 saat sürmüştü. Son ihalede ise teklifler verildi ancak açık artırma süreci yaşanmadı. Bu sebeple yarım saatten kısa bir sürede sonuçlandı. 

TÜRK FUTBOLUNUN ÖNÜ ÇOK AÇIK 

İhale sonrası konuşan  TFF Başkanı Yıldırım Demirören basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ekonomik dağılımda Türk futbolunun altıncı sırada bulunduğunu ancak futbol kalitesi olarak henüz bu noktalara gelemediğini anlatan Yıldırım Demirören, “Bugün tarihi bir gün, bunu çok iyi değerlendirebilirsek kulüplerimizin ve Türk futbolunun önünün çok açık olduğunu söyleyebilirim” dedi. 


Dünyanın en pahalı 6.ligi
Süper lig yayın gelirleri bakımından Avrupa’nın en pahalı 6. ligi konumunda bulunuyor. Avrupa’nın en fazla yayın geliri elde eden ligi ise İngiltere Premier Ligi. Ligin yıllık yayın geliri 2.4 milyar euroyu buluyor. İngiltere’de, Türkiye’de olduğu gibi farklı paketler ihaleye çıktı. Şubat ayında ihaleye çıkan 7 paketin 5’ini Sky Sports, kalan ikisini ise BT Sport kazanmıştı. Bu ihaleyle ligin gelirleri önceki anlaşmaya 
göre yüzde 70 yükseldi. 


Para nasıl dağıtılıyor?
Yayın geliri, Süper Lig takımlarına; yüzde 35’i katılım payı olarak (18 kulübe eşit), yüzde 45’i performansa göre (puan), yüzde 11’i şampiyonluk sayılarına göre, yüzde 9’u da ilk altıya giren takımlara dağıtılıyor. Geçen sezonu ikinci bitiren Fenerbahçe şampiyonluk sayısının yüksek olması nedeniyle 96.2 milyon lira gelirle, havuzdan en fazla pay alan kulüp oldu. 

En son teknoloji sunulacak
Digiturk’un sahibi olan beIN Media Group’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nasser Al-Khelaïfi, yayın hakları için ödenecek bedelin Türkiye’de spora yapılmış en büyük yatırım olduğunu söyledi. Digiturk CEO’su 
Yousef Al Obaidly ise şunları söyledi: “En önem verdiğimiz husus Digiturk’ün yayın kalitesini güçlendirmek ve yenilikçi yaklaşımımızı sürdürmek. Futbolseverlere en iyi ve en son teknolojiyi sunarak, futbol izlemekten alınan zevki en üst noktaya taşıyacağız.”


Hangi paket neleri içeriyordu? 
?  A Paketi: Süper Lig maçlarının tamamını canlı olarak yayınlamak ve yayınları uluslararası kuruluşlara pazarlama hakkına sahip olmak. 
? B Paketi: TFF 1. Lig’in yayın ve isim hakkını kapsıyor. Süper Lig’deki 
9 maçın geniş özeti de paketin içinde.  
? C Paketi: Görüntülerin cep telefonu ve internet gibi mobil yayın hakları. 
? D Paketi: A, B ve C paketlerindeki tüm yayın haklarını içinde barındırıyor.