Akıllıda tasarım devrimi yaşanacak

Akıllı telefon satışlarındaki artış hızı 2016’da yavaşladı. Üreticilerin 2017’de yeni modellerde bambaşka tasarımlar kullanarak rüzgârı tersine çevirmesi bekleniyor. Özellikle 10. yaşını kutlayacak iPhone’da büyük sürprizler yaşanacak.

2016 yılında her yıl olduğu gibi teknoloji devleri yeni akıllı telefon modellerini satışa sürdü. Her geçen yıl akıllı telefonların işlemcisi hızlanıyor, kameralarının kalitesi ve ekran çözünürlüğü artıyor. Bunun yanında Apple’ın Siri’si gibi ‘akıllı yardımcılar’ kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Telefonlar bunun yanında sanal gerçeklik gözlüklerine entegre olarak, bu yeni teknolojinin önemli bir parçası haline geliyor. Tüm bu gelişmelere rağmen özellikle son 2 yıldır tüketiciler yeni modellerden yeterince etkilenmemeye başladı. 2016’nın en çok beklenen telefonu iPhone 7 tanıtıldığında bu tatminsizlik daha net ortaya çıktı.  

BÜYÜME YÜZDE 0.6’YA DÜŞTÜ 

Telefon tanıtıldıktan hemen sonra araştırma firması Morning Consult 2000 kişiyi kapsayan bir anket gerçekleştirdi. Ankete katılanlara yeni iPhone’u almayı düşünüp düşünülmedikleri soruldu. Yalnızca yüzde 10’u iPhone 7 almayı düşünebileceğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 80’i halihazırda akıllı telefon kullanıcılarından oluşuyordu. IDC verilerine göre 2016’da akıllı telefon satışları yüzde 0.6 yükseldi. 2015’te yüzde 10.4’lük bir artış yaşanmıştı. Yani sektörün büyüme hızında sert bir düşüş yaşandı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD’de geçmiş yıllara göre satışlarda önemli bir durgunluk yaşanıyor.   

ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN ÖNEMİ ARTTI 

2017 yılında çıkacak yeni akıllı telefon modelleri doğal olarak eski modellere göre çok daha üstün özelliklere sahip olacak. Kamera önemli bir odak noktası olmaya devam edecek ancak sanal gerçeklik gözlüklerinin yaygınlaşmasıyla cep telefonunun işlemci hızı ve ekran çözünürlüğü eskisine göre çok daha önemli bir hale geldi. Buralarda yapılacak geliştirmeler önemli olsa da şu ana kadar yeni modellerle ilgili yaşanan sızıntılar akıllı telefon tasarımında adeta bir devrim yaşanacağına işaret ediyor. Firmalar doygunluğa ulaşmaya başlayan pazarlarda yeni tasarımlarıyla fark yaratmaya çalışacak. 

NOKIA EFSANESİ GERİ DÖNÜYOR!

2007 yılına kadar dünyada cep telefonu denince ilk akla gelen marka Nokia’ydı. Akıllı telefonların pazara hakim olmasıyla düşüşe geçen firma HMD isimli bir firma ile anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşma kapsamında 10 yıl boyunca HMD, 
Nokia markalı telefonların üretim ve pazarlamasından sorumlu olacak. İlk yeni Nokia’nın ilk çeyrekte tanıtılması bekleniyor. Şu an için telefonla ilgili sızan bir bilgi bulunmuyor ancak şu anda muhtemelen 30’larına gelmiş eski Nokia hayranlarının ilgisini çekeceği kesin.

iPhone 8’de çerçeve olmayabilir 

2017’de Apple’ın akıllı telefonu iPhone 10. yaşını kutlayacak. Bu yüzden iPhone 8 ile ilgili beklentiler şimdiden yüksek bir seviyeye ulaşmış durumda. Tasarım anlamında önceki modellere göre beklenen en önemli yenilik çerçevenin tamamen kaldırılması. Yani telefonun ön tarafı tamamen ekrandan oluşacak. Bunun yanında iPhone 8’in iPhone 7’ye oranla daha parlak ve ince bir OLED ekrana sahip olacağı iddia ediliyor. Belki de yeni modelde kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak en önemli özellik ise kablosuz şarj olacak. Bunun yanında iPhone 7’de veda ettiğimiz kulaklık girişinin iPhone 8’de kesinlikle geri getirilmeyeceği ifade ediliyor. 


Samsung güven tazeleyecek
2016’da Galaxy Note 7’deki patlayan pil skandalıyla boğuşan Koreli Samsung yeni akıllı telefon modelleriyle tüketicinin güvenini yeniden kazanmaya çalışacak. iPhone’a benzer bir şekilde Samsung’un da  şubat ayında tanıtacağı Galaxy S8’de ekranın etrafındaki çerçeveyi iyice daraltması bekleniyor. Bunun yanında yeni amiral gemisinin 6GB RAM ve 256 GB dahili hafızasıyla etkileyici bir donanıma sahip olacağı iddia ediliyor. Kore basını Samsung’un yeni modellerinde selfie kamerasına ayrı bir özen göstereceğini yazdı. Selfie kamerasında muhtemelen oto-fokus özelliği bulunacak.

LG modüler telefondan vazgeçiyor
LG aslında amiral gemisi G5’te modüler telefon konseptini getirerek önemli bir yeniliğe imza atmıştı. Ancak ABD basını G5’in yeterli ilgiyi görmediğini bu yüzden firmanın G6’da modüler telefon fikrinden vazgeçtiğini iddia ediyor. Nisanda tanıtılacak LG G6’nın 5.3 inçlik Quad-HD ekrana sahip olması bekleniyor. Kablosuz şarj edilebilmesine kesin gözüyle bakılıyor.