Ziraat kazandığı parayı ülkeye yatıracak

Türkiye’ye katkı sağlayacak projeleri desteklemeye devam edeceklerini belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Kazandığımız parayı özkaynaklarımıza ekleyerek ülkenin büyümesine katkı vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi karşısında Türk finans sektörünün tavrını değerlendirebilir misiniz? Darbe kalkışması sektörünüzü nasıl etkiliyor?  

Bankacılık sisteminin mali olarak güçlü olması, krizler konusunda ekonomi yönetiminin deneyimi ve Türk reel sektörünün de krizlere alışık yapısı nedeniyle bankacılık sektörü bu krizi çok iyi yönetti.Türk ekonomisi 15 Temmuz’da çok büyük bir sınavı başarıyla atlattı. Ekonomisi sağlam olmayan bir ülke bu olayların 10’da birini yaşamış olsa altından kalkamazdı. Türkiye ekonomisinin sağlıklı yapısı ve büyümesi bankacılık sektörünün işleyişini, bilançosunu ve ekonomik faaliyetin finansmanına olan katkısını olumlu yönde etkiliyor. Darbe girişimine rağmen bankacılık sektörümüze yurtiçinde ve yurtdışında duyulan güven yüksek. Uluslararası kurallara uyumlu ve uluslararası performans göstergelerine oldukça yakın olan bankacılık sektörü dünyanın her köşesinden yatırımcıların yoğun olarak yatırım yaptıkları sektörlerden bir tanesi durumundadır. 

330 MİLYAR TL’YE ÇIKTI 

2016 yılında bankanız açısından nasıl bir tablo oluştu, performansınızı değerlendirebilir misiniz?  

Verimlilik içinde istikrarlı büyümek, büyümeyi krediler ve kredilerde de ağırlıklı olarak reel sektör kanalıyla gerçekleştirmek olan ana stratejimizi uygulamaya devam ediyoruz. Bu çerçevede kredi portföyümüzün 23 milyar TL büyüdüğü ilk 9 ayda bilanço büyüklüğümüz 27 milyar TL artarak 3. çeyrek sonu itibarıyla 330 milyar TL olarak gerçekleşti. İstikrarlı şekilde kredi ağırlıklı büyüyerek yüzde 64’ü kredilerden oluşan bir bilanço yapısına ulaşmış durumdayız. Yüzde 103 dolayındaki kredi/mevduat rasyomuz ile dengeli kredi mevduat yönetim anlayışımızı sürdürüyoruz. Son dönemde yapılan düzenlemelerle, özellikle konut kredilerinde daha belirgin olmak üzere; bireysel kredilerde bir hızlanma söz konusu olmakla beraber, hedeflerimiz doğrultusunda asıl büyümemizi kurumsal krediler kanalıyla gerçekleştiriyoruz. Sektörün konut kredilerinde ilk 9 ayda kaydettiği büyümenin yaklaşık yarısını Ziraat Bankası gerçekleştirdi. Yılın ilk 9 ayında aktif toplamımız yüzde 9 büyürken nakdi kredilerdeki artışımız yüzde 12 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde kurumsal krediler 18 milyar TL artarken bireysel kredilerdeki artış 5 milyar TL olmuştur.  


2017 DAHA İYİ OLACAK  
2017’de bankanızın büyüme planları ve öncelikleri neler olacak? 
Hem reel sektör hem bireyler hem dünya hem de Türkiye için 2017 daha iyi bir yıl olacak. 65. Hükümet programının öncelikleri arasında yer alan özel sektör eliyle sürdürülebilir büyüme, yüksek teknoloji içerikli ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine dönük yatırımların artırılması, istihdam artırıcı önlemleri ile hükümetin kararlı duruşu ve özel sektörü destekleyici adımları 2017’ye bakışımızı pozitif yapmaktadır. Gelişmiş ülkelere göre daha çabuk çözüm üretiyoruz. Banka olarak 2017de bankacılık sektörünün az üzerinde bir büyüme sağlayacağız. Pasif tarafa özen göstereceğiz. Altyapı projeleri gelirse, yerel ve uluslararası bankalarla birlikte desteklemeye devam edeceğiz. Kazandığımız parayı öz kaynaklarımıza ekleyerek ülkenin büyümesine katkı vermeyi sürdüreceğiz. 

7 kişilik şubelere dönüş yapıyor
2017 dijital ve mobil bankacılık performansınız açısından nasıl bir yıl olacak?  


Ziraatte dört yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm uyguluyoruz. Bunun önemli ayaklarından biri de dijital bankacılık. Yirmi otuz kişinin çalıştığı Ziraat şubelerinden 5-7 kişinin çalıştığı şubelere döneceğiz. Bunun için dijitalleşmeden çok faydalanacağız. Gerekli altyapı çalışmalarını yaptık. 


Her ay 100 bin müşteri çekiyor

Bankanızın 2016’da teknolojiye yaptığı yatırım miktarı nedir? Halihazırda bankanız üzerinden yapılan işlemlerin ne kadarı mobil ve ya online kanallardan gerçekleştiriliyor?   

2013’te 2,8 milyon seviyelerinde seyreden bankamız internet bankacılığı sahiplik adedi 2016 Eylül sonunda 8,6 milyona ulaştı. Kanal kullanım oranın daha da arttırılarak, yüzde 15 olan şube kullanım oranının yüzde 7 seviyesine çekilmesini hedefliyoruz. Şu an itibarıyla internet bankacılığı müşterilerimiz arasındaki mobil kullanımı yüzde 80 seviyelerine ulaştı. Her ay ortalama 100 bin kadar müşterimiz dijital bankacılığımıza dâhil oluyor, 7 milyonun üzerinde müşterimiz dijital kanalları kullanıyor.  Tüm dijital kanallar ile ilgili gerek altyapı gerekse yeni teknolojilerin entegrasyonu noktasında yatırımlara devam edeceğiz. 2018’de, dijital kanal sahibi müşterilerimizin 10 milyonun üzerine çıkmasını bekliyoruz.