Vakıf Katılım yeni şubelerle atağa geçecek

Katılım sektörüne hareketlilik getiren Vakıf Katılım, yeni şubelerle hızlı büyümesini sürdürecek. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “2017 ve 2018 yılı boyunca yapacağımız çalışmalarla en az 100 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

2016 yılında bankanız açısından nasıl bir tablo oluştu? 

Şubat ayında kapılarını açan Vakıf Katılım, ilk etapta Mecidiyeköy’de 7.000 metrekarelik genel müdürlüğü ve ayrıca bankacılık dünyasına örnek olması hedeflenen 1.000 metrekarelik merkez şubesiyle hizmete girdi. Bu yıl içerisinde en az 30 şubeye ulaşmayı ve en az 500 kişiye iş imkânı sağlamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda ilk aşamada potansiyel müşteri sayısı ve hedef kitlenin örtüştüğü şehir ve ilçelerde ilk şubelerimizi açtık. Ekim ayından itibaren pek çok şehirde peş peşe açılışlar yapmaya başladık. Şu anda 9’u İstanbul’da olmak üzere farklı şehirlerde 27 şubeye ulaştık. 

KOBİ’LERE ÖNCELİK VERİLECEK 

2017’de bankanızın büyüme planları ve öncelikleri neler olacak? 

Katılım bankacılığı sistemi üretimi destekleyen bir ekonomik model olduğu için doğal olarak KOBİ segmentinde ağırlıklı çalışmalarımız olacak. Bu doğrultuda KOBİ’lere yönelik standart ürünler sunmanın yanında onların ihtiyaçlarına çözüm olacak yeni ürün ve hizmetler de geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kamu bankası olmamızın verdiği güven algısı hasebiyle özellikle yurtdışı fonların ülkemize kazandırılması konusunda önemli bir rol üstleneceğimize ve bu alanda sektöre önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz.  Yatırım ve proje finansmanı konusunda kâr-zarar ortaklıkları ve sermaye ihraçları ile etkin rol almayı planlıyoruz. Hükümetimizin açıkladığı Orta Vadeli Plan’da teşvik verilmesi öngörülen sektörlerde büyümeyi hedefliyoruz. Bu konuda kamu kuruluşları ile muhtemel işbirliklerine açığız. 2017 ve 2018 yılı boyunca yapacağımız çalışmalarla en az 100 şubeye ulaşmayı ve en az 1.200 çalışanla hizmet vermeyi öngörüyoruz. Bunun sonucunda katılım bankacılığı sektöründeki pazar payımızın 2018 yılında yüzde 10’lar seviyesine çıkmasını bekliyoruz. 

TEKNOLOJİ YATIRIMLARINI ARTIRACAK 

2017 için yurt dışında büyüme planınız var mı? Nereler? 

Bankacılık sektörüne yeni katılan bir oyuncu olarak bu aşamada büyüme stratejimizi yurtiçinde şubeleşmek üzerine oluşturduk. Orta ve uzun vadede ise özellikle Türki Cumhuriyetler ve Afrika ülkelerinde ortaya çıkabilecek fırsatları değerlendirebiliriz. 

Bankanızın 2016 yılı dijital ve mobil performansını değerlendirebilir misiniz? 2017 hedefiniz nedir? 

Vakıf Katılım olarak avantajımız, yeni kurulan bir banka olarak dijital dünyanın içine doğmamız oldu. Bu sebeple açılış öncesinde özellikle yazılım konusunda yoğun çalışmalar yapıldı. Bu süreçte bankacılık faaliyetlerini taşıyacak temel bankacılık yazılımının belirlenmesi en önemli karar aşaması oldu. Risk taşımayan bir temel yazılımla alt yapımızı oluşturup açılışımızı gerçekleştirdik. Halihazırda nakit çekme işlemlerinin yüzde 59’u ve nakit yatırma işlemlerinin yüzde 17’si ATM’lerimiz üzerinden yapılırken, fatura ödeme işlemlerinin yüzde 68’i, döviz alış satış işlemlerinin yüzde 41’i, EFT-Havale işlemlerinin ise yüzde 31’i alternatif dağıtım kanallarımız üzerinden gerçekleşmektedir. 2017’de bankamızın şubeleşme çalışmalarının yanı sıra çağın gerektirdiği teknolojik altyapı yatırımlarımız artarak devam edecek.   

DARBEDE BAŞARILI BİR SINAV VERDİK 

15 Temmuz darbe girişimi karşısında Türk finans sektörünün tavrını değerlendirebilir misiniz? Darbe kalkışması sektörünüzü nasıl etkiliyor? 
 
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk finans sektörü başarılı bir sınav verdi diyebiliriz. Darbe girişiminden sonra ülke notunun bir rating kuruluşu tarafından düşürülmesine rağmen, finans sektörü kredi kanallarını sağlıklı bir şekilde işletmiş ve mümkün olduğu ölçüde başta konut finansmanı olmak üzere tüm kredilerde oranları düşürmüştür. Böylece yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen ekonomik büyümenin desteklenmesi için gerekli kredi arzını sağlamaya devam etmiştir. Firmalardan gelen yapılandırma talepleri karşılanmış,  firmaların ödeme güçlüğüne düşerek ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemelerini önlemeye gayret göstermiştir. Ayrıca siyasi otoritenin KHK ile almış olduğu kararların uygulanması konusunda oldukça hassas davranarak gerekli aksiyonların bir an önce alınmasını sağlamışlardır. 

TL’nin getirisi artacak
2017 ve önümüzdeki süreçte bireysel yatırımcılara tavsiyeniz nedir? 

Bu yıl olduğu gibi 2017 yılı azalarak olsa da volatilitenin yüksek seyredeceği bir yıl olmaya aday. Ancak Türkiye’ye yönelik risklerin büyük ölçüde fiyatlara girdiğini düşünüyorum. Bu anlamda Türk Lirası varlıkların önümüzdeki yıl getiri olarak daha iyi fırsatlar sunacağını söyleyebilirim. Bireysel yatırımcıların 2017 yılında Türk Lirası varlıklara yatırım yapması yerinde olacaktır. Yatırımlarını orta vadeli olarak değerlendirmeli ve dalgalanmalarda panik işlemler yapmaktan kaçınmalıdırlar. BES’e dahil olsunlar.