2016’da kullandırdığı 239 milyar TL’yi aşan nakdi ve gayri nakdi kredileriyle ekonomiye desteğini sürdüren Garanti Bankası, 2017’de bireysel bankacılık alanında liderliğini sürdürmeyi hedefliyor. Bankanın Genel Müdürü Fuat Erbil, “2017’de KOBİ’lerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişimi sektörünüzü nasıl etkiliyor?
Düzenleyici kurumların aldığı zamanında ve yerinde önlemlerin de katkısı ile yaşanan süreç, ciddi bir hasara yol açmadı. Sonrasında ekonomik büyümedeki yavaşlama, olağanüstü hal durumundan etkilenen şahıs ve firmalar bir tehdit unsuru gibi gözükse de, devlet yönetimi, düzenleyici kurumlar, bankacılık sektörü, tüm kurum ve kuruluşlar ülkemizin bu süreci minimum hasarla atlatması, süreçten daha da kenetlenmiş ve güçlenerek çıkması yolunda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmektedir.
Bankanızın 2016 yılı performansını değerlendirebilir misiniz, 2017 hedefleriniz neler?
2016 yılında toplam 239 milyar TL’yi aşan nakdi ve gayri nakdi kredilerimizle ekonomiye desteğimizi artırarak sürdürdük. Tüketici kredilerinde sektörün oldukça üzerinde yüzde 9.5 büyümeyle liderliğimizi pekiştirdik. Takipteki kredi oranımız yüzde 3 seviyesinde. Geçen senenin aynı dönemine göre net kârımızı önemli ölçüde artırarak yüzde 16 sermaye kârlılığına ulaştık.
ŞUBEDE GEÇİRİLEN ZAMAN AZALACAK
2017’de hizmet modelimizi sürekli geliştireceğiz. Dijital kanallara yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Sadece dijital kanalların değil, şubelerimizin de etkinliğini artırmak, müşterilerimizin şubede geçirdikleri zamanı optimize etmek ve yaşadıkları deneyimin kalitesini artırmak üzerine çalışmalarımız olacak. KOBİ’lerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Proje finansmanı alanında ise 20 milyar doların üzerinde finansman sağlamış bir kurum olarak, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için gerekli projelere önümüzdeki dönemde de elimizden gelen katkıyı sağlayacağız.
Yeni yılda kaç şube açıp, ne kadar personel almayı planlıyorsunuz?
Şubeleşme anlamında bizim en büyük önceliğimiz dijital kanalların yaratacağı etkinlik ve şubelerimizin üzerinde aldığı operasyonel iş yüküyle beraber, şubelerimizi konvansiyonel anlamda bankacılık yapan birimlerden, müşterilerimizin bilinçli kararlar almasını destekleyen, onlara finansal danışmanlık da sağlayan kanallar haline gelmelerini sağlamak. 2017’de de gerekli noktalarda yeni şube açılışları gerçekleştireceğiz. Ancak şube ağımızı optimize etmek amaçlı relokasyon ya da 2 şubenin birleştirilmesi gibi hareketler de olabilir.
4.6 MİLYON DİJİTAL MÜŞTERİSİ VAR
Dijital bankacılıkta hangi noktadasınız?
Müşterilerimizin kanal tercihlerine baktığımızda: Şu anda bankamızdaki nakit-dışı finansal işlemlerin yüzde 92’si dijital kanallarımızdan gerçekleşiyor. 4.6 milyon aktif dijital müşterimiz var. Tüm bankacılık ihtiyaçlarını sadece mobil kullanarak karşılayan 2 milyonun üzerinde müşterimiz bulunuyor. Önümüzdeki dönemde dijital kanallarımıza yatırımımız sürecek.
Mevduata yatırım 2017’de cazip olacak
Yatırımcılara tavsiyeniz nedir?
2017’DE mevduat bireysel yatırımcılar için yine cazip olmaya devam edecek. Yatırımcılara tavsiyemiz, mevduata ek olarak toplam varlığın ufak bir kısmı ile de olsa alternatif ürünlere yatırım yaparak, dengeli ve çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü oluşturmaları.
Dış finansmana bağımlılık azaltılmalı
Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bize düşen notumuzu yükseltmeye odaklanmaktır. Bunun için reçetemiz hazır. Bunlar; dış finansmana bağlılığı azaltıcı önlemler almak. Katma değeri yüksek ürünlerin üretimini teşvik etmek ve kamu maliyesinde bozulmaya izin vermemek.
Petrol fiyatlarının seyri önemli
2017 yılı için öngördüğünüz riskler neler?
2017 lokal ve küresel düzeyde belirsizliklerin sürdüğü bir yıl. ABD’de seçimleri Donald Trump’ın kazanması, Brexit görüşmeleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası duruşu ekonomik hayatı da etkileyecek. Küresel riskler açısından, petrol fiyatlarının seyri önemli olacak. Yurtiçinde politik ve jeopolitik belirsizliklerin uzun süre gündemde kalması yatırımları erteleyebilir.