Türkiye İş Bankası, sendikasyon, seküritizasyon ve eurotahvil ihracı yoluyla 2016’nın 10 ayında ekonomiye 4,7 milyar dolar kaynak aktardı. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, faizleri düşürüp, bireye, tüketiciye, esnafa desteği sürdüreceklerini söyledi.
15 Temmuz darbe girişimi sektörünüzü nasıl etkiliyor?
Darbe girişimine karşı finans sektörü olarak çok sağlam bir duruş sergiledik. Bizlerin bu süreçleri yönetmesinde güçlük yaratacak ya da olağandışı tedbirlere başvurmaya bizi mecbur bırakacak hiçbir müşteri davranışı değişikliği de görmedik. Çünkü insanlar sokaklarda canları pahasına tankları durdurdukları gibi son derece önemli bir ekonomik refleks de gösterdiler. Bu ülkenin Merkez Bankası da daha o ilk hafta sonundan itibaren kontrolü eline aldı. Sonuçta yüksek siyasi liderlikle, siyasal ve toplumsal düzeyde uzlaşma, kenetlenmeyle, halkıyla, yöneten kurumlarıyla son derece önemli bir tablo oluştu. Üçüncü sınıf bir ülke olma riskiyle karşı karşıyayken, birinci sınıf bir demokrasi imtihanı verdiğimizi düşünüyorum.
35 MİLYAR TL ÖZKAYNAĞA ULAŞTI
2016 yılında bankanız açısından nasıl bir tablo oluştu, performansınızı değerlendirebilir misiniz?
Yılın ilk dokuz ayında aktif büyüklüğü yüzde 6,2 artışla 292,9 milyar TL’ye ulaşan bankamızın nakdi kredileri 189,6 milyar TL’ye, gayrinakdi kredileri ise 55,6 milyar TL’ye yükseldi. Böylece ekonomiye yönlendirilen toplam plasman tutarı 245 milyar TL’yi aşan bankamızın, bu dönemde özkaynakları da 35 milyar TL’nin üzerine çıktı. Yılın ilk dokuz ayında mevduatımız yıl sonuna göre yüzde 8 oranında artarak 166 milyar TL’yi aştı. Sendikasyon, seküritizasyon ve eurotahvil ihracı yoluyla 2016’nın ilk 10 ayında 4,7 milyar dolarlık kaynak sağladık. Nisan ve ekimde gerçekleştirilen, sigorta, varlık yönetim ve emeklilik şirketleriyle bankaların ilgi gösterdiği ihraçlarda 5,5 yıl vadede toplam 1,35 milyar dolara ulaştık. Bu dönemde proaktif bir adım atarak tüketiciye, esnafa dokunan yaygın plasmanlar için uyguladığımız faizleri düşürdük.
AKTİF KALİTESİNİ KORUYACAK
2017’de bankanızın büyüme planları ve öncelikleri neler olacak?
2017 yılında aktif kalitesinin korunması öncelikli gündem maddelerimizden biri olmaya devam edecek.2017 yılında kredi büyümesi açısından tüketim eğiliminin devamı ve yatırım iştahındaki gelişmeler ile birlikte bankaların sermaye yeterlilik oranlarının seyri belirleyici olacak. Son dönemde ekonomik aktiviteyi canlandırmak adına alınan bir dizi tedbirle, bankacılık için 2017 yılında kredi büyümesinin, 2016’nın üzerinde seyretmesini öngörüyoruz. 2017’de mevduat dışı fon kaynaklarının yurtdışından temininde de sıkıntı yaşanmayacağını tahmin ediyoruz. 2017’de mevduat, kredi ve diğer bankacılık ürünleri açısından yüksek potansiyel taşıyan yerlerde sınırlı sayıda şube açılışlarına devam edeceğiz. İhtiyaçlarımız doğrultusunda işe alımlarımız da sürecek.
Bankanız dijital ve mobil bankacılıkta hangi noktada bulunuyor? 2017 hedefleriniz neler?
Müşterilerimizin dijital kanal kullanım oranları artan bir hızla yükselmeye devam ediyor. İşCep uygulamamız yüzde 30’un üzerinde pay ile en çok tercih edilen kanal olurken, şube dışı temas noktalarımızdan yapılan işlemlerin oranı yüzde 84’e ulaştı. Önümüzdeki yıl da bankacılık sektöründe büyümenin esas gücünü mobil bankacılığın oluşturacağını öngörüyoruz. 2016 Mayıs ayında Silikon Vadisi’nde kurduğumuz iştirakimiz Maxitech; gelecek vaat eden fintech girişimlerinin erken aşamalarda tespit edilmesi ve yıllardır yeniliklerin Türkiye’de öncüsü olan bankamızın bu konuda da Türkiye’de bankacılığa yön vermesine katkı sağlayacak.
Türk ekonomisi sağlam zeminde
Reyting kuruluşlarının Türkiye’nin yatırım notunu düşürmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yurtdışından yapılan borçlanmalara bakıldığında, bankacılık sektörünün kaynak temin etme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadığı görülüyor. İçinde bulunduğumuz tablo; Türkiye ekonomisinin sağlam bir zemine sahip olduğunu teyit etti.
Yatırımlarınızı çeşitlendirip riski dağıtın
Bireysel yatırımcılara tavsiyeniz nedir?
Yatırımcıların tüm birikimlerini tek bir enstrümana yönlendirmemelerini, riski dağıtarak yatırımlarını çeşitlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Vadeli mevduatın yanı sıra profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları, bireysel yatırımcıların tasarruflarının bir bölümünü yönlendirebilecekleri alanlardan. Yatırımlarını daha riskli enstrümanlarda kendileri yönetmeyi tercih edenlerin ise, bankaların sunduğu türev enstrümanları kullanmalarını öneriyoruz.
AB ilişkileri 2017’nin ana gündem maddesi olacak
2017 için gördüğünüz riskler neler?
ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere, gelişmiş ülke merkez bankaları kararlarının ve bunlara yönelik beklentilerin, küresel piyasaların odağında yer alması bekleniyor. Trump’ın başkanlığa seçilmesinin ardından, Fed’in izleyeceği para politikasına ilişkin belirsizlikler şu an için arttı. AB ülkeleriyle Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin nasıl bir seyir izleyeceği de 2017’nin ana gündem maddelerinden biri olacak.