DenizBank dev projelere destek vermeyi sürdürecek

Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlayan projelerin baş finansörlerden DenizBank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, “Türkiye’nin güçlü geleceğine destek vermeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi karşısında Türk finans sektörünün tavrını değerlendirebilir misiniz? Darbe kalkışması sektörünüzü nasıl etkiliyor?  

15 Temmuz sonrası gerek hükümet yetkilileri gerek TCMB yetkilileri olayların etkisini en aza indirgeyecek önlemleri en kısa zamanda aldı. Özellikle Cuma gecesi, olayların yarattığı belirsizlik ile bankacılık sektörü bir yoğunluk yaşadı. ATM ve internet bankacılığı kanalında işlem hacimleri normal bir cuma gecesinin 2 katını aştı. Böyle durumlarda likidite krizi yaşanması riski yüksektir. Fakat Merkez Bankası piyasaya gerektiği kadar likidite sağlayacağını açıkladı. Halkımızın sağduyulu yaklaşımı ve bu süreçte 11 milyar dolara yakın dövizi Türk Lirası’na çevirmeleri piyasa fiyatlamalarında ciddi bozulmaların yaşanmasını da engellemiş oldu. Türkiye ve bankacılık sektörü özelinde değerlendirme yapacak olursak; geleceğe güvensiz bakmamız için bir neden yok. 

KREDİLERİNİ YÜZDE 8 ARTIRDI 

2016 yılında bankanız açısından nasıl bir tablo oluştu? 
Bankamız 2016 yılının ilk dokuz ayında konsolide bazda aktiflerini yüzde 8’lik artış ile 122 milyar TL’ye, mevduatını yüzde 11’lik artışla 79 milyar TL’ye, toplam kredilerini yüzde 8’lik artışla 111 milyar TL’ye ve net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 56’lık artışla 1.105 milyon TL’ye çıkardı. Özkaynak kârlılığı ise yüzde 15,7 seviyesinde gerçekleşti. DenizBank dijital alandaki başarılarının yanı sıra, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlayan projelerin başlıca finansörleri arasında yer aldı. 3. Köprü, 3. Havalimanı, TAV Bodrum Havaalanı ve Ilısu Barajı ile Kamu-Özel Sektör Ortaklı Şehir Hastaneleri gibi kilit projelere yaklaşık 1,5 milyar dolar kaynak aktardık. DenizBank, KKTC İçme Suyu ve Ercan Havalimanı projeleri başta olmak üzere Kıbrıs’ta gerçekleştirilen altyapı yatırımlarına 200 milyon dolarlık da destek sağladı. Ayrıca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız’da açılışı yapılan Ankara Hızlı Tren Garı projesinin 200 milyon dolar seviyesinde olan yatırım bedelinin finansmanı için de 160 milyon dolar kredi sağlayan tek banka konumunda bulundu. Türkiye’nin güçlü geleceğine destek vermeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. 2016’da hizmet verdiğimiz müşteri sayısını 1,3 milyona, kredi tutarını da 20 milyar TL’ye çıkartarak KOBİ alanında önemli bir performans sergiledik. 

20 YENİ TARIM ŞUBESİ AÇACAK 

2017’de bankanızın büyüme planları ve öncelikleri neler olacak? 
2017 yılında DenizBank sektörle paralel büyüme gerçekleştirerek, 2016 yılında olduğu gibi Tarım ve KOBİ Bankacılığı sektörlerindeki pozitif farklılaşmasını sunacağı yeni ürünlerle artırarak sürdürecek. Dijital bankacılık alanında yapılacak yeni yatırımlarla uluslararası arenada kazandığımız başarıları sürdürme; aynı zamanda   dün olduğu gibi yarınlarda da Türkiye’nin kalkınmasına yönelik projelerde yer almaya devam etme azmindeyiz. 2017 yılında tarım faaliyetlerine odaklanmış 20 şube daha açarak şube ağımızı genişletmeye devam edeceğiz. 

DÜNYA BANKA DEVLERİNE KAFA TUTUYOR 
2017 için yurtdışında büyüme planınız var mı? Nereler? 

Potansiyel olan ve müşteri ihtiyaçlarımızın bulunduğu pazarlar genişleme planımızda öncelik sahibi oluyor. DenizBank olarak tüm segmentlerdeki müşterilerimize, yurtdışı bankacılık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Avrupa, Rusya Federasyonu, ve KKTC’de faaliyet gösteren iştiraklerimiz ve bunlara bağlı şubelerimiz üzerinden hizmet veriyoruz. 

Bankanızın mobil ve dijital bankacılıktaki performansını değerlendirebilir misiniz, 2017’de neler yapacaksınız? 
DenizBank geçtiğimiz  dönemde; özellikle son 3 yılda dijital bankacılık alanında çok farklı başarılara imza atarak birçok rekorun sahibi oldu. Amerika ve Avrupa’da bankacılık sektöründeki büyük finans devlerine kafa tutarak inovasyonda örnek alınan öncü bir kurum haline geldik. Dijitalleşme serüvenimizin yapıtaşlarından biri de dijital cüzdanımız fastPay’dir. Fastpay ile DenizBank müşterisi olmayan kişilere de para gönderme, ödeme yapma gibi hizmetler sunarak finans dünyasına çağ atlattık. Şuan itibarıyla DenizBank aktif müşterilerinin  yüzde 85’inin şube dışı kanallardan işlem yaptıklarını gözlemliyoruz. 2017’de de müşterilere sunduğumuz hizmetleri dijital ve mobil alanda daha da genişleterek, yalnızca finansal çözümlerde değil müşterinin her alanda hayatını kolaylaştıracak ve yanında olduğumuzu hissettireceğiz. 

Biz ileriye bakmalıyız

Moody’s, S&P, Fitch gibi reyting kuruluşlarının Türkiye’nin yatırım notunu düşürmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz ileriye bakmalıyız. En önemli risk göstergeleri olan kamu bütçe disiplini ve sağlam, risk farkındalığı yüksek bankacılık sistemi hala olumlu seyrediyor. Ama bunların yanında yapısal reformların da hızla devam etmesi gerekiyor. 

2017’de Türkiye yüzde 3.5 büyür

2017 yılı için öngördüğünüz riskler neler?
2016’da olduğu gibi 2017’de de gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının para politikalarından destek almaya devam edeceği ama bu desteğin de giderek azalacağı söylenebilir. Global siyasi ve jeopolitik riskler, FED’in temkinli de olsa para politikasını sıkılaştırması ve AB’deki negatif görünümün devam etmesi 2017 yılında da Türkiye’nin büyümesi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam edecektir. Türkiye ekonomisinde 2017’de 2016 yılına kıyasla kamu tarafından verilen desteklerin de etkisiyle bir miktar toparlanma olması beklenebilir. 2016’yı yüzde 3’e yakın bir büyüme oranı ile kapatmasını beklediğimiz Türkiye ekonomisinde 2017’de yüzde 3.5 ora-
nında bir büyüme gerçekleşebilir.