Katma değer yaratmaya devam

Özen Kuzu, 2016 yılında Türkiye gayrimenkul sektörünün tüm olumsuzluklara rağmen rüştünü kanıtladığını belirterek, “ülkemizin geleceğine güvenimiz her zaman tam. Biz de grup olarak yatırımlarımızı hızla sürdürüp katma değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, 2017 yılının 2016’dan daha iyi olacağı konusunda emin. Özen Kuzu, “Grup olarak ülkemizin geleceğine güvenimiz her zaman tam ve bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız. Yatırımlarımızı ve projelerimizi hızla sürdürüp katma değer yaratmaya devam edeceğiz. Ekonomik refahın toplumun her kesimine ulaşması çabalarını destekleyeceğiz” diyor. 

Gayrimenkul sektörü 2016 yılını nasıl geçirdi, 2016’da sektörü etkileyen önemli gelişmeler neler oldu?  

Gayrimenkul sektörü, 2016 yılını beklenen düzeyde geçirdi. Hem siyasi ve ekonomik faktörlerin etkisi hem de küresel ve bölgesel sorunların varlığı sektörün sıçrayış yapmasını engelledi.  2015 konut satış rakamı olan 1 milyon 289 bin gibi bir rakam yine yakalanabilir. Türkiye 2016 yılına seçim sonrası siyasi bir istikrar ile girdi.  Bu bütün sektörler için olumlu bir gelişme oldu. Küresel ve ekonomik faktörler Türkiye ekonomisini etkiledi fakat zamanında yapılan reformlar ve güçlü ekonomik yapı ile sektörde hareketlilik sürdü. Sonrasında 15 Temmuz darbe girişiminin eklenmesi sektörümüzü durağanlığa itse de vatandaşlara sunulan kampanya ve uygun ödeme koşulları bu durumu kısa sürdürdü. Bunu bankaların faiz indirimleri de izledi. Bunlar gayrimenkul sektörünün zor günlerde attığı, 2016 yılının sıkıntılı geçmesini önleyen adımlardı. 2016 yılını etkileyen en önemli olay da 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından gelen dış kaynaklı ekonomik yıpratma çabalarıydı.  Ancak Türkiye ne kadar sağlam bir yapıda olduğunu herkese gösterdi.

Kuzu 2016 yılını nasıl geçirdi, hedeflerinizi yakaladınız mı? 

Kuzu Grup olarak herkes gibi biz de çok kolay bir yıl geçirmedik. Her şeye rağmen yatırımlarımıza ara vermeden hedeflerimiz doğrultusunda devam ettik. 2016, Kuzu Grup için ağırlıklı SeaPearl Ataköy’ün satış ve inşaat çalışmalarıyla geçti. Projemizde teslimleri 2017 yılının temmuz ayında yapacağız. Bu yüzden enerjimizin büyük kısmını SeaPearl Ataköy’e veriyoruz. Bunun yanı sıra Ankara’daki Kuzu Effect ve Kumru Ankara projelerimizin inşaat ve satış çalışmaları devam ediyoruz. Yurtdışı işlerimize gelecek olursak 2016 yılında İran’da 125 milyon euro değerindeki dev atıksu arıtma tesisi ihalesini kazandık. Söz konusu tesis, yaklaşık 2 milyon 600 bin kişiye hizmet verecek. İran ve Cezayir’de de inşaat projelerimize devam ediyoruz. İnşaat sektöründe uluslararası saygınlığı bulunan Engineering News Record dergisinin bu yıl yayımladığı ‘Dünyanın en büyük 250 müteahhit şirketi’ sıralamasında geçen yıla göre 10 basamak yükselerek 141. sırada yer aldık. 

2017’ye dair beklentileriniz nasıl, yeni projelere başlayacak mısınız? 

2017 yılı kesinlikle 2016’dan daha iyi olacak. Hem siyasi hem de ekonomik gelişmeler bu yönde bir projeksiyon sunuyor. Kuzu Grup olarak ülkemizin geleceğine güvenimiz her zaman tamdır ve bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız. Yatırımlarımızı ve projelerimizi hızla sürdürüp katma değer yaratmaya devam edeceğiz. Ekonomik refahın toplumun her kesimine ulaşması çabalarını destekleyeceğiz. 

2017 yılında konut fiyatlarında bir artış öngörüyor musunuz? 

Gayrimenkul yatırımı her zaman en önemli yatırım aracı olmuştur. Bu dünyanın bütün önemli şehirlerinde böyledir. Hem konaklama ihtiyacı hem yatırım hem de ileride nakde çevrilmesi en kolay yatırım aracı olduğu için durağan bir piyasa değildir. İstanbul ve bazı büyükşehirlerde konut fiyatlarının göreceli artması çok normal. Arz ve talep piyasada kendini dengeliyor. Konut fiyatları İstanbul’da söylenildiği kadar yüksek değil. Başka büyükşehirlerle karşılaştırıldığında bu rakam çok net görülüyor. İnsanlarımızın konut sahibi olma isteği ve buna bir yatırım aracı olarak da bakması fiyatları biraz daha yukarı çekebilir diye düşünüyorum. 

Hedef 20 milyar dolar

2017’de gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcılarının artmasını bekliyor musunuz? 
Yabancı yatırımcıların artışında yıllara göre olumlu bir trend gözleniyor. Geçen yıl 22 bin konut satılmış. Bu rakam 2016’da da aynı oranlarda… 5 yıl önce söz konusu oranlar çok daha düşüktü. Yabancı yatırımcıların Türkiye’de konuta harcadığı para 5 milyar dolar. Bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşünüyorum. Hedefimiz bunu devlet ve sektörün öncü firmaları olarak önümüzdeki 5 yıl içinde 20 milyar dolar seviyelerine çıkarmak.  Bunun için fuarlara, PR çalışmalarına ve gerekli yasal düzenlemelere ağırlık verilmesi gerekiyor.  Körfezli yatırımcılar, Türkiye’ye yatırım yapma konusunda hevesli. Bu konunun farkında olmalıyız.  Ekonomik ve siyasi yapımızdaki sağlamlık körfezli yatırımcıları cezbediyor.  Daha olumlu bölgesel bir atmosferde yabancı yatırımcılar Türkiye’ye akmaya devam edecek. 

Sahil her zaman gözde 
Önümüzdeki yıl İstanbul’da yıldızı parlayacak yeni yerler olacak mı?
İstanbul’da mega projelerin yapıldığı alanlar değerlenecek.  Deniz faktörü İstanbul için önemli bir ayrıntı. Denize yakın ve denize ulaşımı yakın bölgelerdeki projeler, kaliteli ise bu bölgeler kendini daha da parlatabilir. Avrupa ve Anadolu yakasında merkezi yerler dönüşüyor. Buralar da tekrar ele alınabilir ve parlayacak yerler arasında görülebilir. 

KDV düzenlemesi bekliyoruz

2017 yılında sektöre ilişkin yeni düzenlemeler bekliyor musunuz? 
TÜRKİYE yabancı yatırımcılar tarafından ilgi gören bir ülke. Bunun için yabancıların konut alımı sonrası oturma ve vatandaşlık elde etmesine yönelik çalışmaların hızlanması gerek. KDV oranlarında da düzenleme bekliyoruz.