Ferhat Tüneli ile Amasya trafiği nefes alacak

Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli atılan tünel Ferhat Tüneli, kentin trafiğini rahatlatacak, adeta nefes aldıracak. Amasya Belediyesi tarihinin en büyük projesi tünelin açılmasğ tamamen belediyenin öz kaynaklarıyla yürütülüyor.

Şehrin iki yakasını birbirine bağlayacak olan ‘Ferhat Tüneli Projesi’ kent içi ulaşım tüneli olarak tasarlandı. Bu proje ile şehrin coğrafi olarak en çok sıkıştığı kısımda, doğu ve batı yönlerinde bloklaşmış mahalleler arasında alternatif bir geçiş oluşturuldu. Şehir trafiği en çok Yavuz Selim Meydanı ile Milli Egemenlik Caddesi arasında sıkışıyor. Bu aralıkta geçiş Ziya Paşa Bulvarı ve Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinden sağlanmakta, Mustafa Kemal Paşa Caddesi aynı zamanda şehirlerarası yol olarak da kullanılıyor. 

HARŞENA DAĞI’NIN ALTI

Çözüm için Harşena Dağı altından bir tünel tasarlanmış ve yerleşim blokları arasında geçişin kesintisiz olması amaçlandı. Ferhat Tüneli’nin kazı çalışmaları Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreni ile başladı. Ferhat Tüneli tek tüp gidiş-geliş olarak tasarlanmış ve 976 metre kazı uzunluğuna sahip. Kazı kireçtaşı bir zeminde gerçekleşiyor. Patlatma yöntemi ile deliniyor.  Yoğun çalışmaların devam ettiği bölgeoe tünelin üst yarı kazısı tamamlandığı ifade edildi.  

BAŞBAKAN iLK KEPÇEYi VURDU

Başbakan Binali Yıldırım, tünelin temel atma törenine katılarak ilk kepçeyi vurdu. Köprünün uzunluğu 1060 metredir. İhale bedeli 21.300.000 TL+KDV olan tünel Haziran 2017 tarihinde hizmete giricek. 

Yeşilırmak yükseliyor 

Amasya Belediyesi, Yeşilırmak’tan en üst düzeyde yararlanmak için hazırlanan Şişirme Projesi’ni hayata geçiriyor.

Yeşilırmak Şişirme Projesi’birbirinden bağımsız ama birbirini tamamlayan üç farklı çalışmanın birleşmesinden oluşuyor. Proje kapsamında, sergi salonları ve sosyal donatı alanları olacak. 

Sandal sefası başlayacak

Bünyesinde birçok ilkleri barındıran yatay burgu sistemiyle elektrik üretimi ve suyun tutularak yükseltilmesi gezinti yapmasına imkân tanıyan lastik bend çalışması yer alıyor.   Üretilecek elektriğin miktarından daha çok yenilenebilir enerji hususunda ciddi bir farkındalık oluşturulmakta ve burgu üstü döşeme tesisin çalışma prensibi özellikle gençlerimizin gözlemlemesine izin verecek şekilde kırılmaz camla kapatılacaktır. Proje 2017 yaz aylarında tamamlandığında, sandalların gezdiği Yeşilırmak resmi şehrimizi yeni bir görüntüye kavuşturarak turizmimize olumlu yönde katkı sağlayacak.