Eski adliye binası şehrin yeni gözdesi!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülen eski adliye restorasyonuyla dikkat çekiyor.

Eski adliye binası Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülerek, “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi” adı altında hizmet veriyor. Güçlendirme, statik ve renovasyon çalışmaları yapılan binanın, geçmişten günümüze yüklendiği tüm fonksiyonlar, yapının koridorlarında, duvarlarında, avlusunda görsel ve işitsel sanat öğelerinin yorumlarıyla anlatıldı. 


Eski adliye restorasyon çalışması ardından yeni görünümüyle büyük beğeni topluyor.

100 TON ATIK CAM KULLANILDI

 
Ayrıca, doğada dönüşümü olmayan, atık lamine ve temperli cam kırıklarıyla Roma döneminden gelen mozaik döşemeleri yeniden yorumlanarak tüm zeminler hareketlendirildi. Mozaikler, Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan rehabilitasyon merkezinde tedavi gören ve hayata yeniden kazandırılması hedeflenenerek mozaik kurslarına giden madde bağımlısı gençler ve sığınma evinde kalan kadınlar tarafından yapıldı. Camları bir sanat eseri olarak yapan mozaik ustaları, çevre dostu doğaya saygılı bir bina olma özelliğini de gösterdiler. Ayrıca yapının döşemesi ve çeşitli mahallerinde yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda 100 ton civarında atık cam değerlendirildi.
 

KENT ARŞiVi MERKEZi

Yetenek geliştirme, cam, ebru, mozaik ve resim atölyeleri, müzik kursları, tasarım atölyesi ve güzel sanatlar atölyesi gibi kursların verildiği merkezde, ayrıca, sanat galerileri, sergi salonları, kafeterya, çocuk sanat merkezi, çocuk tiyatroları, çocuk kütüphanesi, enformasyon merkezi, çok amaçlı salon, yapının kendini anlattığı müze, kent arşivi merkezi, kent araştırma komisyonu ve kent kütüphanesi de yer alıyor. Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi’ne Tarihi Kentler Birliği tarafından 15 yıldır düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” kapsamında “Süreklilik Ödülü”ne layık görüldü.