İngiliz futbolunda AB depremi!

Yapılan tarihi referandumla İngiltere AB'den ayrılma kararı alırken bu durumun ada futbolunu nasıl etkileyeceği de merak konusu oldu.

Bilindiği üzere Avrupa Birliği içerisinde yer alan ülkelerin futbol liglerinde 'AB statüsü' kuralı uygulanıyor. Bu kurala göre AB vatandaşı olan futbolcular, AB üyesi ülkelerin liglerinde yerli statüsünde oynuyor.

Bir çok futbolcu Premier Lig'e veda edebilir!

AB üyesi İngiltere'de de bu durum geçerliyken yapılan referandum sonucu taşlar yerinden oynayacak. İngiltere Futbol Federasyonu yeni bir karar almaz ise kulüpler kadrolarındaki AB üyesi futbolcuların da milli takımlarda oynama yüzdesine bakmak zorunda kalacak. Böylece bir çok Avrupalı futbolcu Premier Lig'e veda edecek.

Transfer piyasası hareketlenecek!

Referandumdan çıkan sonuca kadar, AB vatandaşı olan bir futbolcu İngiltere liglerinde yabancı kontenjanına takılmadan İngiliz bir oyuncu ile aynı statüde forma giymekteydi. Bu durumun değişmesiyle boşa çıkacak olan futbolcuların transfer piyasasını bir hayli hareketlendireceği de şüphesiz.

 
İngiltere’de yabancı kuralı nasıl?

İngiltere’de yabancı sınırsız ama transfer edilecek oyuncular için çalışma izni alınması gerek. Bunun için de oyuncunun, son iki yılda milli takımındaki maçların yüzde 75’inde forma giymesi gerek. Premier Lig’de ayrıca 2010 yılından beri takımlar, 21 yaşından büyük 17’den fazla oyuncuyu kadroda bulunduramıyor. Akademiden gelen genç oyuncunun ise ‘altyapı’ sınıfında olması için 3 yıl akademide oynamış olması gerekiyor.

Futboldaki AB Statüsü nedir?

AB Statüsü; asıl anlamıyla AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olmayı ifade eder. AB üyesi ülke vatandaşı statüsündeki oyuncular, Avrupa Birliğine üye ülkelerde çalışma iznine sahip oluyorlar. Bu statüleri gereği yabancı oyuncu sayılmıyorlar ve o ülkenin vatandaşlarıyla aynı statüye tabi tutuluyorlar.

Şu an İngiltere’de oynayıp çalışma iznini kaybeden bazı oyuncular şöyle;

Dimitri Payet

Bafetimbi Gomis
Anthony Martial
Adnan Januzaj
David de Gea
Bacary Sagna
Jesus Navas
Eliaquim Mangala
Morgan Schneiderlin
Emre Can
N’Golo Kante
Loic Remy

Haber7