1
NESLİHAN KESKİN - ÖZEL HABER
5 YILLIK TARTIŞMADA YENi BiR BOYUT
Bilirkişi, TT Arena'nın üstünün kapatılmaması yönünde rapor verdi
SGM ile G.Saray arasında dava konusu Arena'nın çatısı için 5 kişilik bilirkişi rapor verdi: "Kapanırsa çimler fotosentez yapamaz ve yaşayamaz. Dünyada sadece 3 örnek var, onlar da sağlıklı değil.''
Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile G.Saray yönetimi arasındaki Türk Telekom Arena'nın açılır kapanır çatı davasında, 5 kişilik bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda mahkemenin kararını etkileyecek çok önemli ayrıntılar var. İşte o raporun önemli detayları: "Türk Telekom Arena'ya açılır-kapanır çelik çatı sisteminin yapılmasının hem maliyetli hem de bu sistemin yapılması halinde ultraviyole ışınlarına tabi tutulan 'Growlights lambaları' denen sistemle çimlerin yaşamasının imkansız hale gelecektir. Yarı kapalı stat niteliğindeki stadyum, güneş ışınlarını yeterli düzeyde alamazsa 9 üniteden oluşan 60 adet Growlights lambalar bir saatte 540 bin kw-h gibi oldukça yüksek enerji sarf eder.
STAT YAPILIRKEN DÜŞÜNÜLMEMİŞ
Sahadaki çimler günde 12-17 saat süreyle ultraviyole ışınlarına tabi tutulmaktadır. Çimlerin gelişimi fotosentez olayına bağlıdır. Çimin fotosentez yapabilmesi için güneş ışına ihtiyaç duyduğu açıktır. Ancak güneş ışınlarının yeterli gelmemesi halinde suni olarak ultraviyole ışınlarına ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Stadın yapımı aşamasında saha zeminin yeterli güneş ışığını alamadığı öngörülmemiştir. Dolayısıyla TT Arena'nın kızak yöntemi ile çim bakımına olanak verecek şekilde inşa edilmediği de anlaşılmaktadır.
ÇOK GEREKSİZ ATIL BİR YATIRIM OLUR
Dünyada bu şekilde üstü kapalı örnek çok az. Sadece 3 adet açılır-kapanır çatı sistemli stat bulunmaktadır ve sistemin tercih edilmediği anlaşılmaktadır. Türk Telekom Arena'ya açılır-kapanır çatı sistemi yapılması halinde maliyeti 13 milyon dolar civarında olacak ve saha çimlerinin bakımı için 'Growlight' yöntemi dışında başka bir seçenek kalmayacaktır. Çim bakım ve stat işletme maliyetleri astronomik ölçüde artacaktır. Kurulumuzca açılır-kapanır çatı sistemi gereksiz ve atıl bir yatırım olarak değerlendirilmektedir."