Yelda GÖKDAĞ
Savunma sanayiinde ALTAY, ANKA, ATAK, BAYRAKTAR, HÜRKUŞ, MİLGEM gibi projelerle milli üretim hamlesi başlatan Türkiye, 2023’te uçacak. Milli akıllı bombalarla donatılacak İHA, 2020 yılında hizmete sunulurken, Türkiye’nin ilk milli insansız savaş uçağı 2023 yılında gökyüzünde olacak. Savunma sanayiinde yüzde 100 yerlileşme hedefine her geçen yıl biraz daha yaklaşan Türkiye, 2023’e kadar hayata geçirilecek projelerle adeta uçacak.
YERLİLİK ORANI DA ARTIYOR
2004 yılında ALTAY, ANKA, ATAK, BAYRAKTAR, HÜRKUŞ, MİLGEM gibi projelerle milli üretim hamlesi başlatılmıştı. Bu hamlelerle sektördeki yerlilik oranı yüzde 20’den yüzde 70 seviyelerine kadar çıktı. 2017 ve 2018 döneminde savunma sanayisinde ibreyi ithalattan ihracata çeviren Türkiye, 2023 yılına kadar milli savunma sanayii üretimiyle hem bölgesinin lideri olacak hem de savaş teknolojisi üreten ülkelere üretim sahasında fark atacak. Bu çerçevede yeni hamleler yolda. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle, Türkiye’nin önünü açan düzenlemeler, savunma sanayiinde de kendisini hissettirecek. Türkiye yeni dönemde özellikle insansız silahlar, yapay zeka gibi uygulamalara odaklanacak. Akıllı silah sistemleri konularında yeni stratejiler ve yol haritaları belirlenecek. Özel sektörün savunma, havacılık ve uzay alanında etkinliği ise artırılacak.
AKILLI İHA 2020’DE HİZMETTE
Türkiye’nin yüz akı projelerinden yerli İHA’ların milli akıllı bombalarla donatılması da yakın bir tarihte tamamlanacak. Milli akıllı bombalarla donatılacak İHA, 2020’de hizmete sunulacak. TSK envanterindeki helikopterlerin mühimmatlarının da milli imkanlarla üretilmesi hamlesi sürecek. 2023’te muhimmat ihtiyacında yurtdışı bağımlılığı sona erecek.
İNSANSIZ UÇAK 2023’TE
Yeni dönemde, milli olarak alçak, orta ve uzun irtifa hava savunma sistemleri için geliştirilen projeler de bitirilerek, çip tasarım merkezleri kurulacak. Ayrıca, uzun menzilli füze projelerinden, radar ve elektronik harpe kadar geliştirilen tüm projeler bitirilecek. Türkiye’nin savaşan ilk insansız uçağı için de AR-GEr çalışmalarına başlanacak. Milli insansız savaş uçağı 2023 yılına kadar geliştirilerek, test sürüşleri gerçekleştirilecek.