Haziran'dan önce Tayland'ın en büyük ikinci bankasının iştiraki olan SCB Asset Management Türk bankaları tarafından ihraç edilen yaklaşık 2 milyar dolarlık orta vadeli tahvil bulunduruyordu.
Bloomberg News'un haberine göre, şu anda kurumun elindeki Türk bankaları tahvillerinin hacmi 1,2 milyar dolara geriledi.
Türk bankalarının bir yıl içinde 88 milyar dolardan daha fazla tahvil ihraç ettiği düşünüldüğünde oldukça küçük bir kesmini oluştursa da Taylandlı yatırımcının portföyünü azaltması Türk bankaları için en sağlam piysalarından birinin bozulduğu yönünde işaretler sunuyor.
Kurumun yönetici direktörü Narongsak Plodmechai, Türkiye'nin risklerinin yükseldiğini ve yatırımın dönüşünün yeteri kadar alınamadığını belirtti.
Taylandlı yatırımcının bu çıkışının bir diğer nedeni yükselen maliyetler. Türkiye'nin piyasa değeri olarak en büyük üçüncü bankası olan Türkiye İş Bankası 6 aylık dolar cinsinden tahvil ihracının oranı yüzde 1,45 olarak açıklandı. 2020 vadeli dolar cinsinden bonolar için getiriler bu oranın üç katından daha fazlaydı.
Kasikorn Asset Management kıdemli fon yöneticisi Pramook Malasitt, "Politik belirsizlik ve Moody's'in reyting tehdidi bizi daha muhafazakar olmaya yönlendirdi. Benim en büyük endişem değer kaybeden Türk Lirası'nın bankaların sermayesini ve kurumların borç çevirme kapasitesini erozyona uğratmasıdır" değerlendirmesini yaptı.
Fed'in faiz artışı olasılığı da Türk varlıklarının talebini etkiledi.
SCB direktörü Narongsak geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye'den çıkan paranın önemli kısmının Fed'in faiz artışına karşı daha az kırılgan bankaları olan Çin'e yöneldiğini söyledi.
Oyak Yatırım analisti Aykut Ahlatçıoğlu da Türk bankalarının tahvillerine yönelik iştahın azalmasının bankaların kredilerini genişletmesini zorlaştırdığını ifade etti.