STAR Rafineri’nin ilk petrolü Azerbaycan’dan geldi

SOCAR Türkiye tarafından 6.3 milyar $ yatırımla kurulan STAR Rafineri’nin 80 bin tonluk ilk ham petrol kargosu Aliağa’ya geldi. SOCAR Türkiye CEO’su Gahramanov, “Biz artık yerli yatırımcı sayılırız” dedi.

Özgül ÖZTÜRK

6.3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, ağustos ayından başlayarak ilk test üretimlerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. STAR Rafineri’nin faaliyete geçmeden önceki en önemli dönüm noktalarından olan test üretimi için gerekli 80 bin tonluk ilk ham petrol, 244 metre uzunluğundaki Absheron tankeriyle ulaştı. Rafinerinin ilk hammaddesi, Azerbaycan’dan gelen Azeri light petrolü oldu.

ARTIK YABANCI DEĞİLİZ 

İlk ham petrolün gelişi nedeniyle düzenlenen törende konuşan SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, “STAR Rafineri Azerbaycan ve Türkiye’nin işbirliğinin en önemli meyvelerinden biri. SOCAR, Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısı konumunda. Ancak biz kendimizi yabancı hissetmiyoruz. Türkiye’ye kısa vadeli bakmıyoruz. Türkiye Azerbaycan’dan sonra yatırımlarımızdaki en önemli ikinci ülke. Önümüzdeki dönemde de yatırımlarımız sürecek” dedi. 

19 MİLYAR $’LIK YATIRIM

SOCAR’ın Türkiye’ye yaptığı yatırımların değerinin 19 milyar dolar olduğunu hatırlatan Gahramanov, yeni yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “10 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Bu yarımadadaki ilk yatırımımız Petkim. 1.5 milyon TEU kapasiteli Petlim Konteyner Terminali geçtiğimiz yıl tamamlanarak faaliyete başladı; açılışı bu yıl yapılacak. 51 megavatlık rüzgar santralı yatırımımız var. Büyük bir depolama tesisimiz de nisanda bitecek.” 

Ekimde tamamı devrede

STAR Rafineri’de ilk ham petrol akışıyla test üretimi öncesi son aşamaya bir adım kaldığını ifade eden STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter ise şunları kaydetti: “Son 5 yılda Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olduk. Bugün itibarıyla rafineri artık canlanacak. 6.3 milyar dolarlık yatırım bedeli olan bu rafineriyle petrokimya entegrasyonunu gerçekleştireceğiz. Tesis yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek. Ekim ayı itibarıyla da tüm birimlerimiz devreye alınmış olacak.” 

1100 kişiye istihdam kapısı

Türkiye’nin ilk petrokimya tesisi Petkim’in hammadde ihtiyacının tamamına yakınını karşılayacak olan STAR Rafineri’nin istihdama olan katkısı da büyük. Projenin yapım aşamasında 19 bin 500 çalışan sayısına ulaşan rafineri, üretime başladığında 1.100 kişilik istihdam sağlayacak.

1.5 milyar $’lık açığı kapatacak

Mesut İlter’in verdiği bilgilere göre STAR Rafineri, Türkiye’de cari açığın azalmasına her yıl 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. İlter, “4.8 milyon ton dizel ve 1.6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimini de gerçekleştirecek olan STAR Rafineri ile Türkiye’nin, global enerji piyasasında rekabet gücü de artacak” diye konuştu.