Euro bıçak sırtında

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, Euro Bölgesi`ni korumak için son on yılda ara çözümler bulunduğunu ancak bu çözümlerin yine de ekonomik ve parasal birliği gelecekteki krizlere karşı savunmasız bıraktığını söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen "Parlamentolararası Konferansı"nda konuşan Coeure, Euro Bölgesi'nin gelecekteki krizleri savuşturması ve sürdürülebilir büyümenin temeli için gerekli ancak yetersiz kalan hızlı düzeltmelerin ve ara çözümlerin ötesine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Coeure, son on yılda, Euro Bölgesi'ni korumak için ara çözümler bulunduğunu ancak bu çözümlerin yine de ekonomik ve parasal birliği gelecekteki krizlere karşı savunmasız bıraktığını vurguladı.

Bu nedenle ekonomik yapıları ve daha entegre pazarları içeren yeni bir yakınsama sürecinin tanımlanması gerektiğine işaret eden Coeure, bu yeni yakınsama sürecinin ulusal ve Avrupa düzeyinde ekonomik şoklara karşı daha yüksek esneklikler sağlayacağını aktardı.

Coeure, "Ancak böyle yeni bir yakınsama süreci, teknik bir egzersiz olamaz. Yakınsamanın uzun süreli olması ve üye ülkeleri koruması için böyle bir sürecin tabiatı bakımından politik olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa entegrasyonun özünde her zaman bir siyasi proje olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Coeure, ekonomik bütünleşmede sonraki adımı atmak için Avrupa entegrasyonunun siyasi anlatısının tazelenmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

Coeure, ekonomi politikasındaki hataların geri gelip bir bumerang gibi zarar verdiğini belirterek, "Politika hataları bir bumerang gibi ülkelere ve parasal birlikteki komşulara dadanmak için geri geliyor. Çünkü politikalar birbirine bağlı ve önemli düzenleme araçları artık elde değil" değerlendirmesini de yaptı.