Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, tüketicinin korunmasının en büyük öncelikleri olduğunu belirterek, "EPDK olarak vatandaşlarımızın mağdur olmasına kesinlikle göz yummayız, tüketiciyi üzeni misliyle üzeriz" dedi.
Yılmaz, Konya'da düzenlenen ve 2 gün sürecek 6. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışında konuştu.
Tüketicilere yeterli, kaliteli, düşük maliyetli elektrik sunumunun yanında mali açıdan güçlü, istikrarlı bir elektrik piyasasını derinleştirmek için çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Yılmaz, "Tüketiciyi üzeni misliyle üzeriz" diye konuştu.
Petrol piyasasında 14 bin lisanslı şirketin faaliyet gösterdiğini ve yapılan düzenlemelerle bu piyasanın istikrarlı bir yapıya kavuştuğunu belirten Yılmaz, "Şeffaf, istikrarlı ve rekabete dayalı bir piyasa oluşturmak için yaptığımız düzenlemeler neticesinde; petrol piyasası, gerek ürün kalitesi, gerekse dünya piyasalarıyla entegre yapısıyla Avrupa standartlarına uygun bir hale geldi" ifadelerini kullandı.
"Akaryakıt sektöründe bin 300 bayi hiçbir sorun yaşamadan geçiş yaptı"
Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketleri ile bayiler arasında geçen ay başlayan sözleşme yenileme dönemi ile ilgili şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz ay EPDK, bu açıdan başarılı bir sınav verdi. Dağıtım şirketleri ile 5 yıllık sözleşmeleri dolan yaklaşık bin 300 bayinin hiçbir sorun yaşamadan yeni döneme geçişini sağladık.
Uzun bayram tatiline denk gelmesine rağmen Petrol Piyasası dairemiz tatil gününde bile çalışarak sektörün mağdur olmasının önüne geçti, onları da buradan kutlamak istiyorum. Sektörle işbirliği içinde aldığı önlemler sayesinde bu süreci başarı ile atlattık.
Geçtiğimiz hafta itibarıyla 519 bayi, dağıtıcısını değiştirirken, yaklaşık 800 bayi mevcut dağıtım şirketinin bayrağı altında faaliyetlerine devam etmeyi tercih etti. Kurum olarak bu alanda rekabeti; bayi transferinde değil, tüketiciye hizmet yarışında görüyoruz."
Yılmaz, LPG piyasasında 10 bin 500 istasyon ve 8 bin tüp bayisi ile önemli bir istihdam sağlandığını ve ülke olarak enerji ihtiyacının yüzde 4'ünden fazlasının karşılandığını kaydetti.
"LPG ile yıllık 1,2 milyon ton daha az karbon emisyonu"
Türkiye'nin yıllık yaklaşık 3,7 milyon tonluk tüketim ile önemli LPG pazarlarından biri haline geldiğini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"4,2 milyonluk LPG'li araç sayımızla ulaşımda kullanılan LPG miktarı bakımından ülkemiz, Güney Kore'den sonra ikinci sırada yer alıyor. LPG'li araçlar sayesinde Türkiye her yıl 1,2 milyon ton daha az karbon emisyonu salmaktadır.
Hızla artan araç sayısına rağmen bu düşüşteki en büyük pay şüphesiz LPG sektörümüzündür. Yaklaşan Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı öncesi Türkiye'nin otogaz sektörü alternatif ve temiz yakıtlarda tüm dünyaya örnek olabilecek gurur kaynağımızdır."
"654 üretim, 152 tedarik ve 21 görevli tedarik şirketi"
Elektrik piyasasında rekabeti esas alan ve her geçen gün gelişen bir piyasayı el birliği ile oluşturduklarını belirten Yılmaz, Elektrik Piyasası İşletme Anonim Şirketinin (EPİAŞ) kuruluşunun ve gün içi piyasasına geçişin bu sürecin son halkaları olduğunu söyledi.
Yılmaz, bugün itibarıyla EPİAŞ'ın işlettiği piyasalara kayıtlı 654 üretim şirketi, 152 tedarik şirketi ve 21 görevli tedarik şirketi bulunduğunu ve sürekli ticaret yöntemiyle çalışan gün içi piyasası ile Türkiye elektrik piyasasının, Avrupa ve ABD elektrik piyasalarıyla 'piyasa kurgusu' olarak eşitlendiğine dikkati çekti.
Gelişmiş ülkelerin elektrik piyasasında olup, Türkiye'de var olmayan bir ticari platformun artık kalmadığını dile getiren Yılmaz, "Buradan da sektör temsilcilerimize bir çağrı yapmak istiyorum. Gün içi piyasasında daha aktif olmanızı bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte, artan rekabete bağlı olarak enerji dengesizlik maliyetlerinin daha da artabileceğini göz önünde bulundurmanızı istiyoruz. Bu açıdan gün içi piyasasını sektörümüzün geleceği için bir fırsat olarak gördüğümü belirtmeliyim" ifadelerini kullandı.
"EPDK olarak kırmızı çizgimiz adalet"
Elektrik enerjisi sektörünün konjonktürel nitelikte sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu riskleri azaltmayı öngören düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, "Piyasa oyuncularını da tüketicileri de adil şekilde gözeten bir düzenleme için el birliğiyle çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki bu süreçte bazı dağıtım şirketlerinin tüketici haklarını ihlal ettiğine dair şikayetler ile de karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle vurgulamak isterim ki Kurum olarak kırmızı çizgimiz adalet" dedi.
Yılmaz, enerji sektörü ile diyaloğa ve işbirliğine de büyük önem verdiklerini ve piyasa oyuncularının talep ve sorunlarına da kayıtsız kalmalarının söz konusu olamayacağını aktardı.
EPDK'nın iki başkan yardımcısının sektör temsilcileri ile sık sık buluşarak etkin bir diyalog sürdürdüğünü kaydeden Yılmaz, aldıkları olumlu tepkilerin de bu buluşmaların sektöre yönelik atılacak adımlara büyük bir katkı sağladığını gösterdiğini sözlerine ekledi. AA