En büyük ticari araç fuarına ‘Made-in Turkey’ damgası

Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi konumunda olan Türkiye, sektörün kalbinin attığı Hanover Fuarı’nda tam anlamıyla bir gövde gösterisine imza attı. Dev etkinlikte yeniliklerini sergileyen markalar ödülleri de topladı.

Sümer DEMİRCİLER

Avrupa’nın en büyük fuarlarından biri olan IAA Hannover 2018’e Türk markaları adeta damgasını vurdu. Fuarda, sektörün devleri en yeni ürünleriyle boy gösteriyor. Büyük bir dönüşüm içinde olan sektörde, yeni kamyonlar, çekiciler, otobüs, minibüs ve kamyonetler fuarda sahne alıyor. Ana konsepti elektrikli, hibrit ve alternatif yakıtlı otonom ticari araçlar olan fuarda Türkiye’den de geniş bir katılım yaşanıyor. Bu yıl 67’nci kez gerçekleştirilen fuarda Ford, Mercedes, BMC, Otokar, Temsa, Karsan, Anadolu Isuzu gibi Türkiye’de üretim yapan firmalar en yeni ürünleriyle büyük ilgi topladı. Dev fuarda Türk otomotiv sektörü için çok önemli bir gelişme de yaşandı. Ford Otosan F-Max, ‘International Truck Of Year 2019’ ödülünün sahibi oldu. 

DİKİZ AYNALARINI KALDIRDI

Fuarın en ilgi çeken modellerinden biri de 2019 yılında teslim edilecek olan yeni Mercedes Actros oldu.  Bir kamyonda ilk kez dış aynalar çıkarılırken, kameralar ve 15 inç ekranlar bu görevlerini üstleniyor. Testleri Aksaray’da yapılan Mercedes Actros dışında Hoşdere fabrikasında üretilen Tourismo RHD ve İntroura da fuarın gözdeleri arasındaki yerini aldı. 

‘Tuğra’yla geri döndü

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, de yeni kamyon ailesi TUĞRA ile yollara geri döndü. Uzun zamandır merakla beklenen TUĞRA, fuarda ilk kez dünya sahnesine çıktı. Anadolu Isuzu da, fuarda 5 yeni aracının ilk gösterimini gerçekleştirdi. Fuarda Anadolu Isuzu; Citiport 18, Citiport 12 HyPer, Novociti Life Premium, Visigo HyPer, Turquoise ve Türkiye’nin ilk yüzde 100 elektrikli kamyonunu sergiledi.

Elektrikli otobüste hedefi ‘12’den vuracak

TEMSA, seri üretime hazır hale getirdiği elektrikli Avenue Electron’u fuarda görücüye çıkardı. TEMSA Genel Müdürü Hasan Yıldırım, 9 metrelik MD9’un ardından 12 metrelik Avenue Electron ile elektrikli araç ürün gamını genişlettiklerini, böylece elektrikli araçta müşterilerine birden fazla model sunabilen dünyadaki ender markalardan biri haline geldiklerini söyledi. Yıldırım, “Seri üretimin başladığı bu araç, klima çalışır halde ve ortalama bir yolcu ağırlığıyla 230 kilometre yol yapabiliyor. Bu aracımızın bir sonraki jenerasyonunda bu mesafe 300 kilometreye çıkarken, araç 3 saat içinde tam şarj olabilecek” dedi.

İlk ihracat için İspanya yolcusu

Yerli üreticilerimizden Otokar da, yeni Doruk T aracının Almanya lansmanını gerçekleştirdi. Otokar, fuarda sergilenen Kent otobüslerinin doğalgazlı versiyonunun ilk ihracatını da İspanya’ya yapılacak. Karsan da fuara 4 modeliyle çıkarma yaptı. Atak Electric ve Star Okul Otobüsü ilk kez dünyanın beğenisine sunuldu.