Dövizdeki hızlı yükselişe aklımız ermiyor 

Dövizdeki yükselişe anlam veremediğini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, ‘’Aklımız ermiyor. Ne oluyor da bugün bu seviyeleri görüyoruz. Cari açığın çok daha kötüsünü gördük şimdi onun yarısındayız’’ dedi. 

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, katıldığı bir TV programında dövizdeki hareketliliği değerlendirdi. Bir bankacı olarak dövizdeki bu yükselişe anlam veremediğini kaydeden Erbil, ‘’Aklımız ermiyor. Ne oluyor da bugün bu seviyeleri görüyoruz. Bu dalgalanmanın geldiği noktada ister istemez başka etkileri de aranıyor. Bu süreçte çok az sayıdaki müşterimizden ‘ben dolarımı euromu alayım’ talebi oldu, onu da efektif şekilde yöneterek bir şekilde günü bitirdik. Müşteri, bizim mudimiz dün döviz sattı piyasanın ihtiyacı olan şeyi karşıladı” diye konuştu. 

BORCUMUZ ÇOK DÜŞÜK 

Global düzende bir takım taşların yerinden oynadığını ifade eden Erbil, bununla birlikte iş yapış şekillerinde ciddi değişiklikler olduğunu söyledi. Ancak bir ülkeyle ilgili yatırım yaparken ilk bakılacak şeyin o ülkenin mali durumu olduğunu anlatan Ali Fuat Erbil şunları kaydetti: “Bizim ülkemizin borcu nedir? Kamunun borcu belli kriterlerin çok altında yani yüzde 30’un altında. Bu çok düşük bir oran. İkincisi bütçe açığı. Büyüyoruz. Son zamanlarda ciddi anlamda savunma harcamamız var. Bunlara rağmen Türkiye kamu bütçesi açığı anlamında geçen seneyi yüzde 1,5 ile bitirdi. Bunlar kabul edilebilir olan rakamların çok çok altında.” 

BANKACILIKTA SORUN  YOK 

Yatırımcıların önem verdiği bir diğer konunun o ülkenin bankacılık sistemi olduğunu vurgulayan Erbil, “Türkiye’nin bankacılığı çok çok değişti. Çok güçlü bir sektörümüz var. Kârlılığımız iyi. Bankacılıkla ilgili de bir sıkıntı yok. Cari açığın çok daha kötüsünü gördük şimdi onun yarısındayız. Cari açık düşecek. Kurların geldiği seviye yükseldi. Bu ister istemez cari açığı düşürecek” dedi. 

Bağlılığımız sürüyor

Öte yandan Garanti Bankası’nın hakim ortağı İspanyol BBVA, Türkiye’ye olan bağlılığını sürdürdüklerini ve Türk bankasındaki mevcut konumdan rahat olduklarını bildirdi. Bankadan yapılan açıklamada BBVA’nın Garanti Bankası’nın yüzde 49,85’lik hissesi bulunduğu, bunun da BBVA Grubu’nun toplam aktiflerinin % 11’ini oluşturduğu belirtildi. 

Döviz alıp kâr edeni görmedim

Dövizin ateşini düşürmek için alınan tedbirlerin doğru olduğunu dile getiren Erbil, “Bu yangın bitti diyemem. Elimizde araçların ziyadesiyle olduğunu düşünüyorum. Şu an itibariyle yapılması gereken başka bir şey yok. Biz bankacılar yüksek faizi sevmiyoruz. Bize zarar veriyor. Bu adımlar rasyonel adımlar. Normalleşme sürecine girdiğimizi düşünüyorum. FX (parite alım-satımı) işiyle ilgili bu tip hareketlerden para kazanan kişi görmedim, batanı çok gördüm. 50 milyon dolarları batıran kişileri gördüm’’ dedi. 

TOBB-TÜSİAD AÇIKLAMASI: Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada “Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır ve bu süreçte reel sektörümüzün üretim ve istihdam kapasitesinin korunması son derece önem arzediyor” denildi. Açıklamada TCMB’nin likidite yönetimi için attığı olumlu adımların yanı sıra, kurun istikrara kavuşması için daha sıkı bir para politikasına geçilmesi gerektiğine yer verildi.  

DEİK BAŞKANI NAİL OLPAK: Ticari diplomasinin tüm imkanlarını kullanacağız 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak yaşanan sıkıntılı süreci atlatmak için önce yönetim kuruluyla toplandıklarını, çarşamba günü de büyükelçiler, DEİK İş Konseyi başkanları ve TİM ihracatçı birlik başkanlarıyla bir araya gelerek süreci değerlendireceklerini ve bu istişarelerin devam edeceğini ifade eden Olpak, ticari diplomasinin tüm enstrümanlarını kullanacaklarını belirtti. Olpak, “Dün, zor bir haftaya umutla başladık” diye konuştu. 

TURKCELL CEO’SU KAAN TERZİOĞLU: Çağın petrolü datayı ülkemizde tutuyoruz

Türkiye’nin anlık mesajlaşma platformu BiPMobil’i, Türkiye’nin arama motoru YaaniTR’yi, müzik platformu fizy’i yaptığımızda “Neden yapıyorsunuz ki, yapılmışı var” diyenleri hatırlayınca insanın içi sızlıyor.  Turkcell olarak yerli dijital ürünler geliştirme gayemiz doğrultusunda, çağın petrolü datamızı ülkemizde tutuyoruz. BiPMobil ve arama motoru YaaniTR, bugünün ihtiyaçlarına yanıt veren yerli uygulamaların en iyi örnekleri arasında yer alıyor.

MOBİSAD - KEMAL TURNACI: Babayiğitlerimizle dışa bağımlılığımız azalır

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD), Türkiye ekonomisinin hassas bir sınav verdiği bu dönemde sektör mensuplarının özveri ve milli birlik inancı içerisinde çalışmalarına devam ettiğini belirtti. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Dışa bağımlılığı en aza indirmenin fazlasıyla önemini hissettiğimiz bugünlerde biz de yerli ve milli markalarla istişare toplantısı gerçekleştirdik. Bizim sektörümüzde birçok babayiğit var” dedi. 

TÜROB BAŞKANI TİMUR BAYINDIR: Ülkemiz bu zorlukları aşabilecek güçtedir

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır şunları kaydetti: “Türkiye zor ve hassas bir dönemden geçiyor. Ama Türkiye ekonomisi bu zorlukları aşabilecek güçte ve potansiyeldedir. Döviz kurlarındaki bu yükseliş hiç normal değil. Ekonomik bir savaş söz konusu. Sakin olup işimize odaklanmalıyız. Hükümetin açıkladığı ekonomik program ve önlemlerin başarıya ulaşması için sektör olarak bu dönemde her türlü desteği vermeye hazırız.”