Devrilmeyen paten akıllı şapka piyasada

Bir trilyon dolarlık tüketici elektroniği pazarı IFA’da buluştu. Berlin’deki fuarda devrilmeyen paten, elektrikli tekerlek gibi pek çok yenilikçi ürün görücüye çıktı.

Özgül ÖZTÜRK

Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA’nın 58’ncisi Berlin’de başladı. Dünya genelinde 1 trilyon dolarlık büyüklüğü temsil eden sektörün öncü markalarının katılımıyla gerçekleşen fuarda son teknolojik ürünler  yarıştı. Bu yıl bin 814 markanın katılımıyla gerçekleşecek fuarda devrilmeyen paten, uyku düzenleyen başlık, saatte 45 kilometre hızla giden elektrikli tekerlek gibi pekçok ürün sergilendi. 

TÜRKİYE FİYATI 2 BİN TL 

ABD’li teknoloji firması Segway-Ninebot elektrikli pateni kullanıcılara sundu. Segway Drift W1 isimli paten, saatte 12 kilometre hıza ulaşabiliyor. Patenin en büyük özelliği aerodinamik tasarımı sayesinde hiçbir şekilde devrilmemesi. 45 dakikada şarj olabilen patenin ağırlığı 7 kilogram, fiyatı ise Türkiye fiyatıyla yaklaşık 2 bin lira. 

SAATTE 45 KM HIZA ÇIKIYOR

IFA’da ayrıca tek şarjla 90 kilometre menzile ulaşan ve saatte 45 kilometre hızla giden elektrikli tekerlek Z10 da görücüye çıktı. Son dönemde sokaklarda yavaş yavaş görmeye başladığımız elektrikli tekerleklerin en büyük sorunu olan menzil problemini bu modelle aşan ürünü 2 bin eurodan satışa sunacak. Ürünün mühendisleri yaptıkları tasarım sayesinde Z10’un bozuk yollarda dahi sorunsuz gideceğini iddia ediyor. Philips, uyku sorunu çekenlere özel rahatlatıcı başlık geliştirdi. Üzerindeki özel sensörler sayesinde başa masaj yapan cihazın fiyatı 3500 lira.

UYKU DÜZENLEYEN BAŞLIK

Sony’nin WH-1000XM3 gürültü engelleme özellikli kablosuz kulaklığı dört kat daha iyi performans sunuyor. Yeni geliştirilen parçası sayesinde bu kulaklık sadece uçaklardan gelen düşük frekans aralıklı sesleri değil, aynı zamanda sokak gürültüsü ve insan sesleri gibi orta ila yüksek frekans aralıklı gürültüleri de engelleyebiliyor. 

Tişörtlerde ekran dönemi  

Esnek ekranlar bu yıl kabuğunu kırmaya hazırlanıyor. Tablet ve telefonla birlikte şapka ve tişörtlerde de kullanılmaya başlanan ekranlar kısa sürede pazara sunulacak. Bu tarz ürünlerin en dikkat çekici olanıysa Kaliforniya merkezli Royole tarafından geliştirildi. Sadece 0.01 milimetre kalınlığındaki süper ince OLED ekranlar akıllı saatten sanal robotlara tişörtten şapkalara kadar her alanda kullanıma hazır hale geldi. Şu anda bu ekranların fiyatı 6 bin liradan başlıyor. 

Vestel’den poster inceliğinde TV

IFA 2018’de Türk şirketleri de teknolojik ürünleriyle ön plana çıktı. Fuara bu yıl 730 ürünle katılan Vestel, beyaz eşya, televizyon ve elektrikli araç şarj cihazları dikkat çekti.  Vestel’in fuarda sergilediği ürünler arasında, Selette - OLED TV akıllı stand sistemi,  poster inceliğinde Blatt TV, evde sinema keyfi sunan Nina TV, çerçevesiz TV, EdgeWASH teknolojili bulaşık makinesi, hydro boost teknolojili çamaşır makinesi, yapay zekalı çamaşır makinesi, dünyanın en sessiz çamaşır makinesi, çamaşırları istenmeyen pis kokulardan kurtaran iyon teknolojisine sahip çamaşır kurutma makineleri, pişirme işlemi sırasında fırın içinde oluşan tüm kokuları ortadan kaldıran aqua filter teknolojisi yer alıyor.