‘Bölgesel barışa katkı’ Türkiye'nin yıldızını parlattı

Ali Kibar: Avrupalı müşterilerle sohbetlerimizde Türkiye’nin bölgesel barışa katkılarının büyük takdirle karşılandığını gördük. Bu, ticareti de etkileyecek.

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE

Kibar Holding çatısı altında faaliyet gösteren ve Avrupa’nın 3 büyük üreticisinden biri olan Assan Alüminyum, dünyanın önde gelen alüminyum fuarı ‘Aluminium 2018’te dünyanın dört bir yanından gelen sektör profesyonelleri ve tedarikçileriyle buluştu. Almanya’nın Duseldorf kentinde düzenlenen fuarda yaptığı görüşmeleri aktaran Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye’nin Suriye’nin bölgesel barış için yaptığı katkının bütün Avrupa’da takip edildiğini belirtti. Kibar, “Burada konuştuğumuz bütün müşterilerimizle yaptığımız sohbetlerde Türkiye’nin büyük bir takdirle karşılandığını gördük. 

ÜRETİCİLERE YANSIYACAK

Bunlar, Türkiye’den mal alım tercihlerinden pozitif etki olarak ülkemiz üreticilerine yansıyacak. İdlib konusunda bir sulh sağlandı. Bu aynı zamanda, bu coğrafyadaki Türkiye algısını çok pozitif etkileyen bir unsur. Cumhurbaşkanımız, Putin ve İran tarafını ikna etmesiyle orada inanılmaz güzel bir netice aldı. Sadece siyasal olarak değil, onları masada ikna etmesi büyük bir başarı. Mesela bu Avrupa’daki müşteriler tarafından satın alınan bir başarı. Tabii bunun bize de faydası var” dedi.

Kur suni sebeplerle bozuldu

Döviz kurunun suni sebeplerle hareketlendiğinin altını çizen Kibar, “Buna yabancı finansal sistemlerin, Türk finansal sistemleri üzerine hedef alan bazı atakları diyebiliriz. Bana göre dolarda olması gereken 5.10 seviyelerinin biraz üstü. Kurun yine oralara gelmesi lazım diye düşünüyorum” dedi.

Amerika’da fabrika kuracak

Kibar Holding’in yatırımlarda hız kesmediğini vurgulayan Kibar, “Assan Alüminyum’un global pazarlarda etkinliğini artırmak için Avrupa ve Amerika’daki faaliyetlerimizi genişletiyoruz. Amerika’da Chicago Kibar Americas ismiyle bir şirket kurduk. Fabrika yatırımı için arazi arıyoruz” şeklinde konuştu.

İthalatla ihracat dengelenir

Kibar Türiye’ye ilişkin çizilen kötü senaryolara şu yorumda bulundu: “Türkiye çok kuvvetli. Sanayi altyapısı var, çabuk hareket edebilen, hızlı karar alabilen bir ülke. Bu anlamda belki bölgede tekiz. Bunlar bizi daha iyi günlere götürecek. Aralıkta, ithalat ve ihracatının dengeleneceğini düşünüyorum.”

Fiyat artışı yapmıyoruz

Enflasyonla Topyekûn Mücedele Programı’na destek verdiklerini aktaran Kibar, “Biz grup olarak mümkün mertebe fiyat artırmıyoruz” şeklinde konuştu.

900 milyon $’lık yatırım yolda

Süper teşvik kapsamındaki 900 milyon dolarlık yatırımla stratejik sektörlerde dışa bağımlılığı ortadan kaldıracaklarını söyleyen Kibar, bu yıl yüzde 8 büyüme toplam 950 milyon dolar ciroya ulaşacaklarını sözlerine ekledi.