Bizim memlekete bağlılığımızı herkes bilir

Doğuş Grubu, 2.3 milyar euroluk borcu için bankalarla el sıkışmak üzere. Ferit Şahenk, ‘para kaçırma’ iddialarını şöyle yanıtladı: “Parayı Türkiye’den götürmekle yatırım farklı şeyler. Bizim memlekete bağlılığımızı herkes bilir.”

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE

Bundan birkaç ay evvel Doğuş Grubu’nun bankalarla kredilerinin yeniden yapılandırılması için masaya oturması kulislere bomba gibi düştü. Arkasından dedikodular başladı, grubun yurtdışı yatırımları dahi sorgulanmaya başladı. Bu esnada Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk hiç konuşmamayı tercih etti. Bodrum Müzik Festivali vesilesiyle buluştuğumuz Şahenk, hem merak edilenleri anlattı, hem de eleştirilere yanıt verdi.

AİLENİN İMZASINI VERDİK

Şahenk konuşmasına; ufak bir özeleştiriyle başladı ve söze, “İletişim sanatında geri kaldık, kendimizi yeterince anlatmadığımız için yanlış değil ama eksik anlaşıldık” diye girdi. Şahenk, süreci şöyle anlattı: “5 şirketimizin altındaki 2.3 milyar euroluk kredileri yeniden vadelendiyoruz. ‘Yeniden yapılandırma yapmıyoruz’ derken çok samimiyim. Çünkü ne ne kredide kesinti, ne iskonto istiyoruz, faizin de piyasada neyse o olması konusunda hemfikiriz. Bir anlamda vadeyi 2 sene ötelemiş oluyoruz. Buna karşılık 3.6 milyar euro tutarında yani yüzde 150 teminat veriyoruz” dedi. Bu projeye çok inandıklarını vurgulayan Şahenk, “Bunun için Şahenk Ailesi olarak gayrimenkullerimizi, şirket hisselerini hatta kendi imzalarımızı da veriyoruz. Kimseye ağrlık olmak istemiyoruz. İstediğimiz şey 35 bin çalışanımızla yeni oluşan stratejimizle ileriye doğru koşabilmek” ifadelerini kullandı.

YATIRIMIN %81’İ ÜLKEYE

Bu süreçte ‘paraları yurtdışına kaçırıyor’ söylemlerinin dahi gündeme geldiğini hatırlattığımızda ise Şahenk, “Finansı ve dünyanın gerçeklerini biraz anlamaktan uzak düşen insanların yaptığı yorumlar... Yaptığımız yatırımların yüzde 81’i memleketimizdedir. Yüzde 19 da yurtdışına... Biz demiyor muyduk ki Türk şirketleri bölgesel güç olsun. Parayı Türkiye’den götürmekle yatırım farklı şeyler” diye konuştu.

AKŞAM’ın röportajı bana moral oldu

Geçtiğimiz günlerde AKŞAM’da yayımlanan röportajında Simit Sarayı’nın patronu Abdullah Kavukcu, Ferit Şahenk’ten bahsederek, “Gıda sektörünün büyümesinde etkili olan yegane kişi Ferit Şahenk’tir. Heykeli dikilecek insandır” demişti. Şahenk, bu röportajın moral verdiğini belirterek, “Sevgili dostum banka değerine ulaşacağımızı öngörmüş. Biraz zorlanırız ama yaklaşırız” yorumunu yaptı.

Dream’de hedef 7-8 milyar dolar

Şahenk'in açıklamalarından diğer önemli satırbaşları da şöyle:

-Tasarruf yapmalıyız. 300-350 milyon euro hedef koyduk. Bu yüzden Göbeklitepe ve bir iki diğer proje dışındaki sosyal sorumluluk projelerimizi durduracağız. 

-Otel grubumuzda yeniden yapılanmaya gidiyoruz. Otel alımı da, satımı da olabilir.

-Dream, Türk mutfağını dünyaya tanıtıyor. Bu sene restoranlarımızda yüzde 50 büyüme var. Dream’in değeri 1.5 milyar doların altında değil. Hedefimiz bu rakamı 7- 8 milyar dolarlara taşımak.

-Medyada olmaya devam edeceğiz. 

-En önemli tarafımız, gerçekçiyiz. Kol keseriz vücudu kurtarırız.

-Otomotiv bizim için çok önemli bir sektör ve büyümeye de devam edeceğimiz bir sektör.  

-Gruba yatırımcı ilgisi sürüyor. Yeme içme ve otel grubunun Louis Vuitton’u olmak istiyoruz. Bu hedeflerimiz yatırımcıların ilgisini çekiyor. 

Üzüldüğüm şeyler oldu...

Şahenk, bu süreçte bazı yanlış anlaşılmalardan dolayı üzüldüğü noktalar olduğunu anlatıyor: “Bu yaptığımız dünyanın her yerinde oluyor. İki konu beni üzdü. Dostlarımız memleketimize olan bağlılığımızı bilir. Ki 2005 -2017 arasında 9 milyar dolarlık yatırım yaptık.”

Galataport Şubat 2020’de açılıyor

Galataport Şubat 2020 tarihinde açılmış olacak. Arkasından mayısta da dünyanın en lüks ve en eski otel gruplarından biri olan Peninsula açılacak. Projeye 225 milyon euro koyuyorlar.