Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonları ve Türkiye'nin tepkisi sonrasında, "Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin tehlikeye girdiği" söylentileri gündemdeydi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada bu konuya dikkat çekildi. Bakan Ali Rıza Alaboyun'un görüşlerine yer verilen açıklamada, proje konusunda 2010'da Rusya Federasyonu ile hükümetler arası anlaşma imzalandığı ve TBMM tarafından bunun onaylandığı hatırlatıldı.
Aynı yıl projeyi yürütecek şirketin kurulduğunu, nükleer enerji santralinin yapılacağı sahanın 2011'de bu şirkete tahsis edildiğini vurgulayan Alaboyun, şu bilgileri paylaştı:
"2013 yılında nükleer santralin yapılacağı bölge, Bakanlar Kurulu kararı ile 'Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edilmiştir. Aralık 2014'te Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin ÇED olumlu kararı alınmış ve akabinde Akkuyu Nükleer AŞ tarafından Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) onaylanmak üzere saha parametreleri raporu sunulmuştur. Temmuz 2014'te Akkuyu Nükleer AŞ ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) arasında Elektrik Satın Alma Anlaşması'na ilişkin temel prensiplerde anlaşma sağlanmıştır. Bunu müteakip, nisan 2015'te liman ve deniz yapıları temeli atılmıştır. 2015 yılında EPDK'dan elektrik üretim ön lisansı alınmıştır. Nükleer santralin inşaat lisansıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir."
Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin yüzde 100 Rus sermayeli olduğunu ve projenin başlangıcından bu yana Türkiye'ye 3 milyar dolar sermaye transferi yapıldığını aktardı.
Proje kapsamında nükleer mühendislik eğitimi almak üzere bugüne kadar Rusya'ya 317 öğrenci gönderildiğine dikkati çeken Alaboyun, "Projeyle ilgili Türkiye ve Rusya arasında herhangi bir sorun yoktur ve proje, planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu konuda bakanlığımız ile projeyi üstlenen Akkuyu Nükleer AŞ, uyum içinde çalışmaktadır" dedi. AA