5 bin kişinin gören gözü olacak

Görme engellileri; istediği adrese verdiği komutlarla ulaştıran gören göz cihazlarının dağıtımı sürüyor. 2018 yılı sonuna kadar 5 bin görme engelli vatandaşa cihaz dağıtımları gerçekleşecek. 

Yelda GÖKDAĞ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği Gören Göz Projesi kapsamında 5 bin gören göz cihazı 2018 sonuna kadar görme engellilere ulaştırılacak. 

TOPLAM 67 İLE ULAŞTIRILDI 

Geçtiğimiz yıl bu cihazların toplam 26 ilde dağıtımı tamamlanmış, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, Isparta, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yalova ve Zonguldak’ın da eklenmesiyle 67 ilde görme engellilere ulaştırılmış oldu. Cihazları kendileri ulaşan görme engelliler bu yılsonuna kadar gören göz yazılımlarını cihazlarına yükleyebilecek. 

ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRIYOR 

Yazılım sayesinde görme engelliler, ulaşmak istediği adrese sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilecek. 

Telefona yükleniyor

Gören göz yazılımı ayrıca GPS alıcısı bulunan güncel akıllı telefonlara yüklenebilecek. Gören Göz Yazılımı, Android işletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS işletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akıllı telefonlarda kullanılabilecek.