Belgrad, 2018 EuroLeague Final Four'una ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

Sırbistan'ın başkenti Belgrad, 2018 EuroLeague Final Four'una ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Basketbol ile yaşayan Belgrad, Final Four adına kıtanın en ideal yerlerinden biri.

Turkish Airlines EuroLeague'de Final Four için en ideal noktalardan biri Sırbistan'ın başkenti Belgrad... Dönem dönem EuroLeague'de Sırbistan ekipleri Kızılyıldız ve Partizan'ın iç saha maçlarını izlemiş olmak bile şehrin basketbola olan tutkusunu anlamak adına yeterli...

Belgrad'da bir Final Four'a dahil olmak şüphesiz herkes için özel bir deneyim. Belgrad, basketbol tarihine geçen büyük takımları, oyuncuları ve antrenörleriyle çok değerli bir üretim noktası. 

Belgrad, Final Four'a ilk kez ev sahipliği yapmaya hazırlansa da geçmiş dönemde birçok önemli organizasyona ev sahipliği yapmıştı. 

İlk olarak 1954 Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Belgrad'da açık bir sahada oynanan maçlar sonunda Sovyetler Birliği şampiyonluğa ulaştı. 7 yıl sonra Erkekler Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapan şehirde, efsane koç Aleksandar Nikolic yönetimindeki Yugoslavya takımı, finalde Sovyetler Birliği'ne mağlup olarak ilk madalyası gümüşü almayı başardı. 

1975'te ikinci kez Erkekler Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapan topraklarda bu kez Yugoslavya; Kresimir Cosic, Dragan Kicanovic, Drazen Delipagic, Zoran Slavnic gibi yıldızlarıyla bir adım daha ileri gitmeyi başardı ve Sovyetler Birliği'ni geçerek şampiyonluğa ulaştı. 

Kulüpler düzeyinde Belgrad'da gerçekleşen ilk büyük organizasyon ise 1977 Şampiyonlar Kupası Finali Oldu. Son şampiyon Mobilgirgi Varese'yi 78-77 mağlup eden Maccabi Tel Aviv, şampiyonluğa ulaşan taraf oldu. Bu büyük zaferi ise Tuna Nehri'nin soğuk sularında kutladılar. 

2004'te ise FIBA Diamond Ball da dahil olmak üzere şehirde birçok önemli organizasyon düzenlendi. Diamond Ball'un final maçı yeni inşa edilen Stark Arena'da oynanırken Zeljko Obradovic yönetimindeki Sırbistan-Karadağ takımı finalde Litvanya'yı mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. 1 yıl sonra da Stark Arena, Avrupa Basketbol Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Theo Papaloukas'ın 22 sayılık final performansı Yunanistan'a şampiyonluğu getirirken halen EuroLeague'de oynayan Vassilis Spanoulis ve Nikos Zisis de şampiyon kadroda yer alıyorlardı. 

Şimdi ise Belgrad, ilk kez Final Four'a ev sahipliği yapacak. Bu organizasyona büyük bir istekle hazırlanan şehir eşsiz bir fırsat sunuyor. 

Belgrad'ın misafirperverliği, sahip olduğu basketbol kültürü, eşsiz mutfağı ve iki büyük ırmağın birleşim noktası olması Final Four için gelen taraftarlara her anın tadını çıkarmak adına eşsiz bir fırsat olacak. 

(Fanatik)