Yerli-yabancı konut alımında gaza bastı

İlk çeyrekte yabancıya konut satışı tarihi rekor kırarken iç piyasada da bir önceki aya göre % 34'lük artış oldu.

Yeni yıla hızlı başlayan, şubat ve mart aylarında da bunu sürdüren yabancılara konut satışı, ilk üç ayda 9 bin 618 adede ulaştı. Geçen yılın ocak-mart döneminde 5 bin 298 konut yabancıya satılırken, bu da yüzde 81.5’lik artışa işaret etti. 

TARİHİN EN İYİ İLK ÇEYREĞİ

Martta ise yabancıya satış geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.3 artarak bin 827’den 3 bin 129’a yükseldi. Böylece yabancıya satışta tarihin en iyi ilk çeyrek ve mart ayı rakamları görüldü. Türkiye genelinde de martta 105 bin 46 konut satıldı. Satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33.9 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.3 azaldı.

IRAKLILAR BAŞI ÇEKİYOR 

Türkiye’de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında, Iraklılar, liderliğini korudu. Geçen yılın mart ayında 348 konut satın alan Iraklılar, bu yılın mart ayında 548 konutun sahibi oldu. Iraklıları, 334 konutla İranlılar, 189 konutla Suudiler, 156 konutla Ruslar ve 150 konutla Afganlar izledi.

10 milyar doları yakalarız

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “Bir önceki aya göre konut satışlarında yüzde 34 artış yaşandı. Vatandaşlarımızın kampanyalardan yararlandığını görmek umut verici” dedi. Elmas, yabancıya satışta ise, “Bu yıl yurtdışı tanıtım organizasyonlarına verilecek teşviklerle daha büyük bir ivme yakalayarak ülkemize 10 milyar dolar döviz girdisi kazandırabiliriz" diye konuştu.