'TOKİ sosyal konutlara başvurular 70 bini aştı'

Dün açılan ‘MIPIM 2019 Fuarı’na katılan Bakan Kurum, “3 günlük fuarda 1 milyon kartvizit el değiştiriyor”dedi. Kurum, TOKİ’nin 50 bin konutluk sosyal projesinde başvurunun 70 bini aştığını açıkladı.

Türkiye’den 206 kuruluşun katıldığı Fransa’nın Cannes kentinde gerçekleştirilen MIPIM 2019 Fuarı dün kapılarını açtı. Açılışa katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “3 günlük fuar ziyaretleri çerçevesinde 1 milyon kartvizit el değiştiriyor. Bu birliktelik hem sektörümüz hem de sektörümüzün geleceği adına çok önemli” dedi. Türk müteahhitliğiyle her zaman övündüklerinin altını çizen Kurum, “Türk müteahhitliğine baktığınızda Çin’den sonra ikinci sıradayız. Yurtdışında devam eden taahhüdümüz 11 milyar dolara yakın. Bugün 11 milyar dolar bildiğim kadarıyla 36 ülkede yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

HEDEF 250 BİNE ULAŞMAK

TOKİ’yle 50 bin konutluk sosyal proje başlattıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “Proje kapsamında ilk etapta 67 ilimizde uygulamaya çıktık. Dün akşam itibarıyla başvurular 70 bini aştı. 2+1’leri 388 lira taksitle veriyoruz, 20 yıla varan vadeler var ve 2023 yılı hedefleri çerçevesinde 250 bin sosyal konuta da kararlı bir şekilde yürüyeceğiz” diye konuştu. Yabancıya mülk edinmeyle alakalı düzenleme yaptıklarını anımsatan Bakan Kurum, “Artık fiyatı, Avrupa’yla eş değer ülkelerle aynı seviyeye getirdik. Bugüne kadar da vatandaşlık edinme suretiyle toplam 1 milyar 164 milyon liralık gayrimenkul satıldı” açıklaması yaptı.

‘İstanbul Çadırı' Paris ve Londra’nın arasında

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM 2019 kapsamında Cannes’ın en popüler sahil şeridinde kurduğu 685 metrekarelik İstanbul Çadırı, bu yıl 5’inci kez Londra ve Paris çadırlarının arasında yer aldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Net bir şekilde görüyoruz ki bu yıl yabancıya konut satışı hareketlenecek” dedi. İstanbul Çadırı’nda ofis, konut, otel, endüstriyel ve lojistik yatırımları gibi gayrimenkulün tüm segmentleri tanıtılıyor. İTO önderliğinde fuarda yer alan 21 firma ve kuruluş, B2B görüşmeler gerçekleştiriyor. Giriş biletinin vergiler hariç 2 bin 50 euro olduğu fuara 26 binden fazla ziyaretçi bekleniyor. 

Göbeklitepe sürprizi 

MIPIM’in bu yılki sürprizlerden biri de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, Göbeklitepe’nin maketi oldu. Doğuş Grubu’nun desteğiyle Hong Kong merkezli mimari maket şirketi RJ Models tarafından bin 600 saatte üretilen maket, ilk kez sergilendi.