Konutta stok erime hızı bir yılın en yüksek seviyesinde

Eylülde %5.02 olarak kaydedilen stok erime hızı, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Markalı konutta peşinat ve banka kredisi kullanımı arttı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Eylül 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, eylül ayında yüzde 5.02 olarak kaydedilen stok erime hızı, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Eylül ayında peşinat kullanımı yüzde 59, banka kredisi kullanımı yüzde 19, senet kullanımı ise yüzde 22 oranında kaydedildi. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’inin yabancılara yapıldığı eylül ayında fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 0.37 nominal oranda azaldı, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.36 oranında arttı.  

YÜZDE 5’İ YABANCILARA  

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise “Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.37 oranında azalış, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.36  artış oldu. Markalı konut satışlarının yüzde 5.32’lik kısmı ise yabancı yatırımcılara yapıldı” dedi. 

1+1 VE 3+1’DE ARTIŞ

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, eylül ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.48 oranında artış, 2+1 konut tipinde yüzde 0.73 oranında azalış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.53 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.67 oranında nominal azalış yaşandı. 

KREDİ KULLANIMINDA ARTIŞ SÜRECEK 

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Eylül ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, peşinat ve banka kredisi kullanımının arttığını senet kullanımının ise azaldığını görüyoruz. Eylül ayında banka kredisi kullanım oranı yüzde 19’a ulaşsa da, faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir. Aynı zamanda eylül ayı stok erime hızının, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesinde konut kredisi faiz indiriminin payı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.