Konutta 1.5 milyonluk tarihi satış rekoru yolda

Yıl biterken kamu bankalarınca birinci el konutta kredi faizlerinin yüzde 0.79’a düşürülmesi sektöre adeta yılbaşı piyangosu oldu. Konutta bekleyen talebin alıma geçmesiyle 2020’de yıllk satışın 1.5 milyon adedi bulması bekleniyor. 

Kamu bankalarının sıfır konutlarda faiz oranlarını yüzde 0.79’a kadar çekmesi ve ekonomik göstergelerdeki iyileşmeyle 2020’de konutta 1.5 milyon adet satışla rekor kırılması bekleniyor. Sektör temsilcileri, faiz indirimleri sonrası yılın son 4 ayında ipotekli satışlarda yüzde 750’ye varan artışlar yaşandığını, ertelenen talebin harekete geçtiğini belirterek, sıfır konutlarda faizlerin yüzde 0.79’a kadar düşmesinin sektöre ‘doping’ etkisi yapacağını vurguladı. 

EKONOMİK İYİLEŞME ETKİLEDİ 

Konut satışlarında 1 milyon 409 bin olan rekorun 2020’de kırılabileceğini ve 1.5 milyona ulaşılabileceğini aktaran temsilciler, ikinci el konutlarda faiz oranının yüzde 1’in altında devam edeceğini, ekonomideki iyileşmeyle satışlarda rekor kırılabileceğini söyledi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, gelecek yıldan itibaren artık daha sağlıklı bir konut yapım süreci yaşanılacağını belirterek, ağustostaki faiz indirimleri sonrası eylül ayıyla birlikte konut satışlarında çok ciddi artış olduğunu vurguladı. 

AYLIK 120 BİN ADEDE ULAŞTI

Nazmi Durbakayım, “Kamu bankalarının birinci el konutlara verilecek kredilerdeki faizleri yüzde 0.79’a düşürmesi yılbaşı piyangosu oldu. Faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle konut satışları, aylık 120 bin seviyesinin üzerine yükseldi” dedi.

‘İLK EVE TEŞVİK’ OLUMLU ETKİLER 

NEF İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik ise, faiz indirimiyle satışların 11 ayda 1 milyon 147 bin adede yaklaşıldığını aktardı. Çelik, şöyle konuştu: “Özel bankalar da artık faizleri teker teker yüzde 1’in altına düşürüyor. Özellikle birinci el konutlara sağlanan ve daha önce az gördüğümüz düşük faiz oranlarıyla yeni rekorlar kırılacaktır. Gelecek yıl, 2019 yılından daha iyi geçecektir. Faiz dinamiği dışında, özellikle ilk evini alacak olanlara getirilecek bir teşvikin de sektörü olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.” 

ERTELENEN TALEP HIZLANACAK 

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal da, “Faizler 2017’de yüzde 0.99 iken, 1 milyon 409 bin adet konut satılmıştı. Daha düşük faizle çok rahat bir şekilde yüksek rakamlara ulaşılacaktır. Kredi maliyetinde ciddi bir düşüş sağlanacak. Bu sayede ertelenen alımlar harekete geçecek” dedi.

CİDDİ BİR HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da, şu değerlendirmeleri yaptı: “Önümüzde beklentilerle dolu bir yıl var. Ekonomik aktivitedeki göreceli hızlanma, enflasyondaki gerileme ve faizdeki yeni indirim süreçleri, 2020 yılında gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketliliğin olacağını gösteriyor. Özellikle 2019 yılının son çeyreğinde başlayan dengelenmenin, 2020 yılında da ciddi bir toparlanmaya dönüşeceğini öngörüyoruz.”