Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümü yerinde çözmek zorunda olduklarını belirten Kurum, “Vatandaşı başka bir yere götüremeyiz” dedi. Kurum, şunları söyledi: “Kartal’da 10 katlı binayı yıktık, yerine 5 katlı bina yapacağız. Haftaya temelini atıyoruz. Evinizin bedeli 300 bin lira. Size, 300 bin liradan aşağı hiçbir şekilde bir gayrimenkul teklif etmiyoruz.” İmar Barışı’nın 13.5 milyon vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğuna işaret eden Kurum, “10.5 milyon vatandaş başvurdu” diye konuştu.
2 BİN 165 KAÇAK YAPI YIKILACAK
Kurum, “Buradan ülkemizdeki yapı stokuna ilişkin tespitleri yapacağız. 55 bin kilometrekare korunan alanımız var. Bunu 2023’e kadar 2.5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Arkeolojik sit alanlarında kesinlikle İmar Barışı’na müsaade etmiyoruz. Doğal sit alanlarında tüm Türkiye’de 2 bin 165 kaçak yapı var. Bu yapıları da yıkacağız.” 50 bin sosyal konuta 250 bin başvuru geldiğini bildiren Kurum, “Belki o 250 bini de talebe bakarak artırma imkanımız da olacak. 50 bine 2019 içinde başlıyoruz” dedi.
LPG’li araçlara otopark müjdesi
Bakan Kurum, LPG’li araçlara otopark izninin yönetmelikte yapılacak düzenlemeyle çözülebileceğini belirterek, “Bir yönetmelik değişiklikle halledilebiliyor. Ortak çalışma yapıyoruz. Vatandaşımızın bu mağduriyetini engelleyecek düzenlemeyi yapacağız. Nisan bitmeden bu düzenlemeyi hayata geçiririz diye düşünüyoruz. Vatandaşımıza böyle bir müjde verelim. Havalandırma sirkülasyonunu sağlayacak düzenlemeleri yaptıkları zaman AVM’lere ve otellere LPG’li araçlar girebilecek” dedi.
21 Mart’ta faaliyete geçiyor
Emlak Katılım Bankası’nın 21 Mart itibarıyla bankacılık faaliyetlerine başlayacağını bildiren Bakan Kurum, şöyle konuştu: “Ataşehir’de genel müdürlük binamızı kurduk, orada merkez şubemiz var. Bu banka hem gayrimenkul sektörüne hem kentsel dönüşüm projelerine katkı sağlayacak.” Kurum, 12 ülkede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü temsilcilikleri açılacağını söyledi. Kurum, "2023’e kadar dönüştürülmesi gereken 6.7 milyon bağımsız bölüm var" diye konuştu.
Poşet yüzde 80 azaldı
Bakan Kurum’un özetle diğer açıklamaları da söyle: “Zincir marketlerde poşet kullanımı yaklaşık yüzde 80 azaldı. 2021’de depozito uygulamasıyla cam, metal şişeler verilip karşılığında ‘kontör, otobüs bileti, çikolata’ gibi ürünler alınacak. QR kodlu sistemle 200 bin tapu işlemi yapıldı."