'Faiz indirimiyle 200 bin ek satış'

Bu yıl konut satışlarının 1 milyonu aşacağını belirten Fuzul Grup Başkanı Akbal “Konut kredi faizlerindeki yarım puanlık düşüş, 200 bin ek satış getirdi” dedi.

Al Zamil, Seha Yapı, Adese ve Fuzul Yapı ortaklığıyla kurulan ASAF İş Ortaklığı’nın Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirdiği 3. İstanbul Başakşehir projesinin son etabı ‘Hasbahçe Evleri’nin satışları başladı. Düzenlenen törende konuşan Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve ASAF İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Akbal, Türkiye’de konut piyasasının her zaman güçlü olduğunu vurgulayarak, bu yıl satış adedinin 1 milyonu aşacağını söyledi. Akbal, eylülde 150 bin adede yakın satışla tarihi rekor kırıldığını, son çeyrekte bu satış artış hızının süreceğini kaydetti. 

ÖZEL BANKALARA ÇAĞRI 

Akbal, Merkez Bankası’nın temmuzdan itibaren faizlerde düşüşe gittiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Konut kredilerinde yarım puanlık düşüş, 200 bin ek satış getirdi. Kamu bankalarıyla gerçekleşen indirimin etkisi çok iyi oldu. Özel bankalar da bu süreçte kamu bankaları gibi indirim yaparsa gayrimenkuldeki canlılık artar.” Akbal, konutta stokların azaldığını, maliyetler arttığı için fiyatların da yükselmesinin beklendiğini ifade etti.

1 AYDA 276 DAİRE SATILDI

Hasbahçe Evleri’ne ilginin çok yoğun olduğunu belirten Akbal, “Ön satışa çıkalı henüz bir ay  olmasına rağmen stokumuzun yüzde 51’inin satışı gerçekleşti. 1 ayda 276 adet daire sattık” dedi.  

YABANCIDAN 10 MİLYAR $ GELİR

Mahmut Akbal, yabancılara daire satışının markalı konut firmalarının can simidi olduğunu, bu zorlu süreçte sektördeki tüm firmaların yabancılara satış yaptığını anlattı. Akbal, şöyle devam etti: “Bu yıl yabancılara satışın 50 bin adede ulaşması bekleniyor. Bu satışlar, 7-10 milyar dolar aralığında gelire tekabül edecek. Bu aslında cari açık veren ülkemiz için çok önemli. Ayrıca, buradan konut alan; oturma grubu, perde, halı ve züccaciye gibi onlarca farklı sektörde alışveriş yaparak onları da canlandırıyor. Bu nedenle ekonomiye ciddi katkı sağladığı için yabancıya satışı teşvik etmemiz lazım.”