Zorunlu trafik sigortası sorgulama sistemi başladı

Yaklaşık 16.5 milyon taşıt sahibinin beklediği trafik sigortasında 'teklifli indirim' dönemi başladı. Uygulamadan yararlanabilmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin internet sitesinden (www.sbm.org.tr) sorgulama yapılması gerekiyor.

Araç sahipleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesinden sorgulama yapıp trafik sigortası teklifi almaya başladı. Zorunlu trafik sigorta fiyatları artık internetten öğrenilip poliçe kesilecek. Trafik sigortası sorgulama TC numarası ve araç plakası ile sbm.org.tr sitesi üzerinden Eylül 2016 sonunda başladı. Araç sahipleri T.C. kimlik numarası ve araç plakasını girdiklerinde 29 şirketin trafik sigortası bedeline ilişkin teklifleri karşılarında görebilecek. Uygulama dün itibariyle devreye girdi. Peki sistem nasıl çalışıyor, mevcuz sigorta poliçenizi nasıl iptal edeceksiniz? Sigorta poliçesi için teklifi nasıl alacaksınız? Bu sigorta hizmeti tüm araç sahibi olan kişilerin yapmasının zorunlu olduğu bir sigortadır. Böylece herhangi bir kaza anında karşı taraftan birisine hem benden hem de maddi olarak vereceği zararları güvenceye alır. 

Zorunlu trafik sigortası sorgulama sistemi için tıklayınız

NE KADAR SÜREDE SİGORTA SORGULAMA TEKLİFİ ALINIYOR?

Zorunlu trafik sigortası için sorgulama ve teklif alma sürece 3 dakika kadar sürüyor. Sonra önünüze aşağıdaki gibi bir teklif tablosu çıkıyor. Bu örnek bir araç için verilen teklifleri içeren bir tablo! Gördüğünüz gibi bazı firmaların 887 lira teklif verdiği poliçeyi bazı firmalar ise 1.660 liraya kesmek istiyor. Firmaların teklifleri arasında çok büyük farklar bulunuyor.

FİYAT TEKLİFLERİ NEDEN FARKLI?

Trafik sigortasında prim teklifi almak için sbm.org.tr üzerinden iki farklı araç için yaptığımız sorgulama bazı şirketler arasında 4 katı fiyat farkı ortaya çıktı. Uzmanlar aradaki bu uçurumun en önemli nedenini "Bu durum, bazı şirketlerin zorunlu trafik sigortası yerine kasko, yangın veya nakliye branşlarında büyümek istemesinden kaynaklanabilir" şeklinde açıkladılar. İki araç arasındaki fiyat farkının en önemli nedenlerine gelince uzmanlar bu konuda da birçok kritere dikkat çekiyor. Bunlardan biri aynı model ve yıldaki araçlara aynı sigorta şirketi farklı poliçe bedeli kesebilir. Bunun sebebi kişinin bulunduğu basamakla ilgili. Son üç yılda hiç kaza yapmamış 7. basamakta olan biri ile son bir yılda üç kez kaza yapmış 1. basamaktaki bir kişinin zorunlu trafik sigortası bedeli aynı olmaz. Ayrıca kazalarda ortaya çıkan hasarlar da fiyatlarda belirleyici oluyor. Bir diğer neden ise aracın bulunduğu bölgenin riskiyle alakalı. Şayet araç şiddet ve terörün olmadığı bir il veya ilçedeyse primi daha düşük. Tam tersi durumda prim yükseliyor. 

ZORUNLU SİGORTA SORGULAMA ADRESİ NE?

Yeni sistem bu ay yani Eylül sonu itibarıyla başlıyor. Poliçe yenilemelerinizi artık internet sitesine girerek kendiniz yapabileceksiniz. Bunun için TC numarası ile araç plakası sorgulaması yapılması yeterli olacak.

Zorunlu trafik sigortası poliçe yenilemeleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinden yapılacak. Sigorta sorgulaması yapacağınız internet adresi de şöyle : www.sbm.org.tr

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Bu sigorta hizmeti tüm araç sahibi olan kişilerin yapmasının zorunlu olduğu bir sigortadır. Böylece herhangi bir kaza anında karşı taraftan birisine hem benden hem de maddi olarak vereceği zararları güvenceye alır. Normal şartlar altında bu sigorta yapılmazsa trafiğe çıkılamaz ve bu sigorta ülkemiz sınırları içerisinde geçerlidir. Sigorta araç sahibinin kendi hasarını karşılamaz, sadece zarar verilen kişinin zararını karşılar. TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap prim artışı ile ilgili "Son dönemde trafik sigortasındaki prim artışını endişe ile izliyoruz. Aracı olan her vatandaş kanunen trafik sigortası yaptırmak zorunda, serbest tarifeye geçiş ile birlikte bu sigortaya uygun fiyatlardan ulaşabiliyorduk. Ancak son dönemde çok yüksek poliçe fiyatları ile karşı karşıyayız. Öyle ki insanlar sigortalarını yaptıramaz hale geldi. Türkiye’de düzenlenen her yüz trafik sigortasının 93’ünü biz acenteler satıyoruz. Ülkemizin her köşesine, ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımıza, bu poliçeyi bizler ulaştırıyoruz. Kaza anında, vatandaşa yardımcı oluyor, onları bilgilendiriyoruz. 50 bin kişiye istihdam sağlayan, tamamı milli ve yerli 15 bini aşkın sigorta acentesinin en önemli gelir kalemi trafik sigortası. Son dönemdeki poliçe fiyatları, biz acentelerin varlığını tehdit ediyor. Sadece yüksek fiyatlar değil, fiyat dalgalanmaları da bizim için büyük problem. Örneğin, hiç kazası olmamış bir vatandaşın 2015 yılı poliçe fiyatı 300 TL iken, 2016’da bu fiyat en az 650 TL. Vatandaşa bu artışın nedenini açıklayamıyoruz. Ayrıca, fiyat farkları da sektöre ve bize olan güveni yok etti." dedi