Zor bir dönemden çıkan Türkiye toparlanıyor

Dünya Bankası, 'Türkiye Ekonomik İzleme' raporunda, büyüme tahminlerini sabit tuttu. Zor bir dönemden çıkan Türkiye ekonomisindeki toparlanma sürecine dikkat çeken kuruluş, yükselen fiyatlara ve işsizliğe karşı ise uyardı.  

Dünya Bankası’nın Türkiye Ekonomik İzleme (TEM) raporunda Türkiye ekonomisiyle ilgili temkinli iyimser açıklamalar dikkat çekti. Raporda, son ekonomik gelişmeler değerlendirilerek, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye ilişkin ekonomik beklentilerinin analizine yer verildi. Dünya Bankası, 2020 ve 2021 yılları için büyüme tahminlerini sabit tuttu. 

İŞSİZLİĞE DİKKAT ÇEKİLDİ

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, işsizliğe dikkat çekerek, “Daha yoksul olan hanehalkı en fazla etkilenen kesim oldu. Çünkü düşük gelirli işçiler, işgücü kaybının en fazla olduğu inşaat ve tarım sektörlerinde çalışıyor. En yoksul kesim için işsizliğin uzun vadeli etkisi daha fazla çünkü sınırlı savunma mekanizmasına sahipler” ifadelerini kullandı. Türkiye ekonomisine ilişkin risklere de yer verilen raporda, şunlara dikkat çekildi: 

DIŞ TAMPON GÜÇLENMELİ 

- 2019 büyüme beklentisi yüzde eksi 1’den yüzde 0’a çekildi. 

- Bankanın tahminlerine göre, Türkiye ekonomisi 2020 ve 2021 yıllarında ise sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 4 büyüyecek.  

- Türkiye'nin ekonomik toparlanmasının hızı ve sürdürülebilirliği, belirsizlik sürecinin azalması ve yatırımcı güveninin yeniden sağlanmasına bağlı.

- Türkiye, zor bir ekonomik dönemden çıktı ancak reel sektör üzerindeki derin etki sürüyor. 

- Türkiye’nin piyasa baskılarını azaltmak için dış tamponlarını güçlendirmesi gerekiyor. 

12 AYDA CARİ DENGESİZLİK DARALDI, DIŞ BORÇ AZALDI 

- 12 ayda cari işlemler hesabındaki dengesizlikler daraldı, bankaların dış borcu azaldı. Küresel parasal genişleme dış risklerin azalmasına yardımcı oldu.

- Türkiye ekonomisi 2019 başlarında toparlanmaya başladı ancak zorluklar sürüyor. Söz konusu zorluklar ise şunlar: Yatırımlar azaldı, fiyatlar yükseldi ve işsizlik arttı. 

- Bu unsurlar tüketicileri olumsuz etkiledi ve yoksulluğun tahmin dönemi boyunca kademeli azalması öncesinde, 2019’da hafif artması bekleniyor. 

BÜYÜME TAHMİNİ YÜKSELDİ

Winslow, şöyle konuştu: “2019 büyüme tahminimizi 0.8 puan artırarak eksi 0.3’e revize ettik. 2020 tahminimizi yüzde 3.1’de 2021 tahminimizi ise yüzde 3.6'da sabit tuttuk." 

FITCH: ENFLASYON DÜŞTÜ, TÜRK LİRASI DEĞERİNİ KORUDU  

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow da, Türkiye’nin not görünümünün durağana çevrilmesinin ekonomideki gelişmenin ve dengelenmenin yansıması olduğunu belirtti. Winslow, “Döviz rezervleri ılımlı seviyede arttı, enflasyon düştü ve TL beklenenin üzerinde faiz indirimlerine rağmen değerini korudu” dedi.