Ziraat'ten ‘güvenilir' uygulama! Tapuyla para aynı anda el değiştirebilecek

Ziraat Bankası, gayrimenkul mülkiyet hakkının devrini içeren kredili veya kredisiz tüm tapu işlemlerinde; ‘Tapu Güvenilir Hesap Uygulaması'nı hayata geçirdi.

Ziraat Bankası, gayrimenkul mülkiyet hakkının devrini içeren kredili veya kredisiz tüm tapu işlemlerinde; satıcı ve alıcı arasında gayrimenkul mülkiyetiyle transfer tutarının eşzamanlı olarak el değiştirmesini sağlayan 'Tapu Güvenilir Hesap Uygulaması'nı hayata geçirdi. Ziraat Bankası Bankacılık Operasyonları ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Emrah Gündüz, "Finansal dijital teknolojilerin kullanımının arttığı, fiziki parayla temasın da en aza indiği bu dönemde Tapu Güvenilir Hesap Uygulaması alıcı ve satıcılar için büyük ödeme kolaylığı sunuyor. Uygulamayla nakit taşıma riski ortadan kaldırılarak, hırsızlığa karşı koruma sağlanırken, sahte para kullanımına karşı da önlem alınmış oluyor. Ayrıca tarafların bu süreçte yaşayabileceği olası güven problemleri de ortadan kaldırılıyor" dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Gündüz, "Ödeme ve tahsilat çözümlerinde de müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Verilen bilgilere göre, uygulamanın çalışma sistemi şöyle:

* Ziraat Bankası'nda vadesiz mevduat hesabı olan veya yeni hesap açacak müşteriler, gayrimenkulünün kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüğü'ne alıcı ve satıcı olarak müracaat ettikten sonra, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) sisteminden aldıkları başvuru numarasını, banka şubesine bildirir.

* Şubede Tapu Güvenilir Hesap işlemine yönelik gayrimenkulü satan tarafından verilen bilgilerin sisteme girişi sonrasında bilgilerin alıcı tarafından da onaylanmasıyla uygulama başlatılır ve transfer bedelinin Ziraat Bankası güvencesine alındığı taraflara SMS ile bildirilir.

* Tapu Müdürlüğü'nde devir işleminin tamamlanmasıyla eş zamanlı olarak alıcıdan satıcı hesabına bildirilen tutar transfer edilir.