Ziraat'ten 100 bine kadar faizsiz kredi! Sürü desteğiyle aileler köye dönüyor

‘Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü' Nedenim Var Projesi'yle tersine göç hızlandı. Bu kapsamda Vanlı 20 aile Erciş'e geri dönerek, hayvancılığa başladı. Çiftçilere Ziraat Bankası tarafından 100 bin liraya kadar sıfır faizli kredi imkanı sunuluyor.

Geniş meraları ve yaylalarıyla hayvancılığın önemli merkezlerinden Van'da, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve ekonomiye katkının artırılması amacıyla sağlanan destekler ve geliştirilen projeler, kırsal bölgelerdeki mahallelere dönüşleri hızlandırdı. Van'da, hayvan sayısının artırılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteği, Ziraat Bankası'nın işbirliğiyle başlatılan 'Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim Var Projesi'nde hem başvurular hem de destekler devam ediyor.

4500 KOYUN DAĞITILDI

Terör ve çeşitli nedenlerle boşalan mahallelerin yeniden canlandırılması, yerli ırk koyun yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve kırsaldaki vatandaşların hayat standartlarının yükseltilmesi için hayata geçirilen projeden yararlanmak isteyen çiftçilere, Ziraat Bankasınca 100 bin liraya kadar sıfır faizli, 50 bin liraya kadar da düşük faizli kredi imkanı sunuluyor. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek desteklemeden yararlanan çiftçiler, aldıkları küçükbaş hayvanlarla, topraklarına dönerek hayvancılık yapıyor. Van'ın Erciş ilçesinde projeye başvuran yaklaşık 45 kişiye verilen 4 bin 500 koyun desteğiyle 20 ailenin kırsal bölgelerdeki mahallelerine dönmeleri sağlandı.

DOĞDUĞUMUZ TOPRAĞA KAVUŞTUK

Karlıyaka Mahallesi'nde yaşayan Nesim Alkan, "Hayvanları teslim aldım ve çalışmaya başladım. Doğduğumuz, büyüdüğümüz topraklara kavuştuk" dedi. Çiftçi Kemal Tüncer de, "Projeyle 100 koyun sahibi oldum" diye konuştu.

ARTIK KOYUN SESLERİ YÜKSELİYOR

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihat Çağrı, projenin üreticilerden ve vatandaşlardan ilgi gördüğünü, desteklerden yararlanmak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Çağrı, "7 yıl faizsiz, ilk 2 yıl ödemesiz olan proje ilgi gördü. Bahçelerde, tarlalarda artık koyun seslerini duymaya başladık" dedi.