'Ziraat'in tarım kredileri 62.3 milyar liraya ulaştı'

Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, ''Bankamızca kredi kullandırılan üretici sayısı 700 bine yaklaştı; üreticimize kullandırdığımız krediler ise nisan ayı itibarıyla 62.3 milyar TL’ye ulaştı'' dedi.

Ziraat Bankası, üretilebilen ve sürdürülebilir pazarı olan her türlü tarımsal ürün için kredi kullandırıyor. Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, “Büyükbaş ve küçükbaş besi, süt ve damızlık hayvancılık; et, yumurta ve damızlık amaçlı kanatlı üretimi; tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği, örtüaltı tarımı, meyve ve sebze yetiştiriciliği, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi üretimi gibi bitkisel üretim faaliyetleri; avcılık ve yetiştiricilik suretiyle yapılan balık ve her türlü su ürünleri üretimi; organik tarım, iyi tarım gibi özel uygulamalar ve tarımsal üretim için gerekli her türlü makine ve ekipmanların finansmanına yönelik kredilerimiz var” diye konuştu. 

MÜŞTERİ SAYISI 2 MİLYON

Ferhat Pişmaf, şöyle konuştu: “Bankamızca tarım sektörüne yalnızca kredi verilmemekte, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere muhtelif kurum/kuruluşlar tarafından destekleme, hibe vb. ödemelere aracılık hizmeti de sunuluyor. Bu kapsamda tarım sektöründeki müşterilerimizin sayısı 2 milyonun üzerindedir. Bankamızca kredi kullandırılan üretici sayısı ise 700 bine yaklaşmış; üreticimize kullandırdığımız krediler nisan ayı itibarıyla 62.3 milyar TL’ye ulaşmıştır." "Miktarı, maliyeti, vadesi ve geri ödeme takvimi doğru olarak kurgulanmış kredilerin geri ödemelerinde, öngörülemeyen gelişmeler dışında herhangi bir aksama meydana gelmemesi beklenir" diyen Pişmaf, şöyle devam etti: "Ancak, beklenmeyen durumlar olabilir. Bu üreticilerimize kredilerini 5 yıla kadar taksitlendirerek ödeme imkanı sunuyoruz."

Sera kredisine büyük talep geldi

Ferhat Pişmaf, bu yıl uygulamaya koydukları üç kredi paketini de şöyle anlattı: “2019 başında Seracılık Kredi Paketimizi duyurduk. Kısa bir sürede 65 ilimizden 1 milyar TL’ye yakın talep aldık. Nisanda Orman Köyleri Kredi Paketimizi de uygulamaya koyduk. Bu ay da Soya, Mısır, Ayçiçeği Kredi Paketi’ni uygulamaya koyduk.”

Genç çiftçilere eğitim sürüyor

Finansman dışında sundukları hizmet ve ürünlere de dikkat çeken Pişmaf, şunları söyledi: “2018’in sonlarına doğru Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi projemizi uygulamaya koyduk. 18-30 yaş arasındaki gençleri alan proje kapsamında katılımcılara teknik ve girişimcilik eğitimi veriyoruz. Eğitimlerimizi başarıyla tamamlayan mezunlarımızın sayısı 100’ü aştı. Ankara, Adana ve Bursa’da süt sığırı yetiştiriciliği ve seracılık eğitimlerimiz devam ediyor.”