'Zihni okuyan sandalye' baş hareketleriyle gidiyor  

Işıklar Askeri Hava Lisesi'nden iki öğrenci ABD'deki Robot Olimpiyatları'ndan gururla döndü. Gençlerin geliştirdiği ve birincilik kazanan 'Engelsiz Yaşam Projesi' elektrikli sandalyenin beyindeki sinyalleri okuyarak hareket etmesini sağlıyor.

ABD'nin California eyaletinde düzenlenen ve Japonya, Güney Kore, ABD, Kanada, Hong Kong, Çin, Almanya, Fransa, Rusya, Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 39 ülkeden binin üzerinde yarışmacının ter döktüğü Dünya Robot Olimpiyatları Oyunları'na (ROBOGAMES) katılan Işıklar Askeri Hava Lisesi Robot ve Programlama takımı, iki kategoride rakiplerini geride bıraktı. Öğrenciler, NASA, INTEL gibi kurumlardan temsilcilerin de yer aldığı jüri tarafından altın madalyaya layık 

görüldü

MEKANİK KOL EKLENECEK

11. sınıf öğrencisi İrfan Akarsu, engellilerin, diğer bireylerden olabildiğince bağımsız bir hayat sürmesini amaçladıklarını ifade etti. Akarsu, "Projenin üzerinde yaklaşık 1.5 yıldır çalıştık. Bu çalışmaya önce tekerlekli sandalyeyle başladık. Daha sonra engelli bireylerin evlerine girdiklerinde teknolojik cihazları çalıştırmaları için akıllı ev prototibi oluşturduk" dedi. Akarsu, tekerlekli sandalyeye mekanik bir kol eklemeyi düşündüklerini belirterek, "Mekanik kol, engelli bireyin düşünce ve kas hareketleriyle çalışıp onun yanında duran bir bardağı kullanmasını sağlamak adına önemli" dedi.

16 sensörle beyni okuyor

Takımda yer alan 12. sınıf öğrencisi Furkan Şahin beyin sinyalleriyle çalışabilen alet projeleriyle ilgili  şunları kaydetti: "Bu alet üzerindeki 16 sensör sayesinde beynin 16 noktasından sinyaller alınıyor. Mesela başını yukarı kaldırdığında tekerlekli sandalye ileri gidiyor, aşağı indirdiğinde ise geriye gidiyor."

Zihni okuyarak hareket edecek

Öğrencilerden Furkan Şahin, ileride tekerlekli sandalyenin kontrolünü tamamen zihinsel komutlarla yapmayı planladıklarını vurgulayarak "İleri gitmeyi düşündüğünüzde sandalye ileri gidecek. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.