Zigana nisanda açılıyor

13 Ocak'ta ışık görme töreni yapılan Yeni Zigana Tüneli, Nisan 2023'te hizmete açılacak. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Tünelle zamandan ve akaryakıttan yıllık toplam 139 milyon lira tasarruf sağlayacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2023 yılı nisan ayında Zigana Tüneli'ni hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi. Yeni Zigana Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulunan Karaismailoğlu, 14.5 kilometre uzunluğuyla dünyanın üçüncü ve Avrupa'nın en uzun çift tüp karayolu tüneli olacak tünelin Trabzon ve Gümüşhane'nin ev sahipliği yapacağı dünya çapında bir karayolu projesi olduğunu vurguladı.

ÇİLE SONA ERECEK

Kazı destekleme çalışmalarının tamamlanarak 13 Ocak'ta ışık görme töreni yapıldığını anımsatan Karaismailoğlu, "O gün bugündür tünelimizi açmak için çalışmalarımızı 7/24 başarıyla sürdürüyoruz. Nihayet sona yaklaşıyoruz" dedi. Zigana Tüneli faaliyete geçtiğinde özellikle kış aylarında yaşanan çileleri tarihe gömerek yol kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlayacaklarını aktaran Karaismailoğlu, şunları söyledi:

BÖLGEYE YENİ SOLUK

"Ayrıca, mevcut Trabzon-Gümüşhane hattında bulunan keskin virajlar, rampalarla birlikte dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemler de ortadan kalkacak. Trafiğin, Karadeniz sahil kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz akışı artık daha iyi olacak. Böylece uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenilir yapılmasına büyük katkılar sunacağız. Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine yeni bir soluk getirecek." Karaismalioğlu, tünel ve bağlantı yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yerli ve milli kaynakların kullanıldığını kaydetti.

SEYAHAT SÜRESİ 30 DAKİKA AZALACAK

Karadeniz Sahil Yolu'nun, sahil kesimindeki yerleşim yerlerini yüksek standartlı bir ulaşım ağıyla birbirine bağladığını vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle devam etti: "Tünel çıkış kavşağında bulunan 126 metre uzunluğundaki ardgerme köprü imalatlarını da tamamladık. Proje hizmete açılınca mevcut yol 8 kilometre kısaltılacak. Böylece seyahat süresi de yaklaşık 30 dakikanın üzerinde azalmış olacak. Zamandan 40 milyon lira, akaryakıttan 99 milyon lira olmak üzere yıllık 139 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Karbon salımı da 18 bin ton daha az gerçekleşecek. Tünelin açılışına artık sayılı günler kaldı. 2023 yılı nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlayıp tünelimizi hizmete açmayı hedefledik." Karaismailoğlu, projenin, Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edildiğini vurguladı.