Zeytinde metal ve kostik asit hilesi

Edremit Ticaret Odası Başkanı Semerci zeytindeki sahtekarlıkları anlattı: Kararması için metal, çabuk olgunlaşması için de kostik kullanıyorlar.

Zeytinde kısa sürede bol ürün elde etmek için uygulanan yöntemler 'pes' dedirtiyor. Doğal yollarla 6 ay ila 1 yıl arasında olgunlaşan zeytinler, 1 aydan kısa sürede sofraya getiriliyor. Havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınıyor. Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Semerci, zeytin üretiminde ticari kaygılarla sağlıklı olmayan yöntemler kullanıldığını söyledi. Semerci, "Zeytinin sahtekarca üretildiği yerler var. Zeytinin karartılması için havuzlara metal parçalar atılıyor. Daha sonra ferro alaşımlarla siyah rengine dönüştürmeye başladılar. Çabuk olması için de kostik kullanılıyor. Sodyum hidroksit insan sağlığına zararlı ama ne yazık ki kullanılmakta. Bu uygulama bizim gıda kodeksimize 'İspanyol tipi yapım' diye girmiş ve yasal. Bu tür zeytinleri özellikle çocuklarımıza tükettirmemeliyiz" dedi.

YEŞİL ZEYTİN ALIRKEN MUTLAKA ÇİZİK ARAYIN

Tüketicilerin sağlıklı zeytini renginin siyahlığından anladığını ancak bunun da doğru olmadığını kaydeden Semerci sağlıklı zeytinin ölçülerini şöyle anlattı: "Biraz kahverengi olsun, tam siyah olmasın. Bunlar önemli değil. Sağlıklı zeytin tüketmek istiyorsanız muhakkak natürel olsun. Yeşil zeytinde de mutlaka çizik olmalı. Çizik olmayan yeşil zeytini, natürel yollarla yapmak mümkün değil. Kostik kullanılmıştır."