Zeytinde dünya lideri olduk

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde ani sıçrama yaptı. Söylentilerin aksine ağaç varlığını yüzde 91 artıran Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağında ise İspanya'nın ardından ikinci oldu.

Sürekli dillendirilen "Zeytinciliği inşaatla bitirdiler" yaygarası boş çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce 2022 yılında yüzde 71 artış ile 2 milyon 976 bin 654 ton olan zeytin ve yüzde 79 artış ile 421 bin 717 tona ulaşan zeytinyağı üretiminin, tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçtiği kaydedildi. Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde İspanya'dan sonra dünya ikincisi konumuna yükseldi. Verilere göre son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyon adetten yüzde 91 artış ile 189 milyona ulaştı. Bakanlık tarafından üreticilere sağlanan destekler de üretimin artmasında önemli rol oynadı. Bu kapsamda zeytin üreticilerine mazot ve gübre desteği 3.4 kat artırılarak dekar başına 25 TL'den 84 TL'ye çıkarıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Yıllardır bize 'Zeytinyağlı yiyemem aman, türküsünü söylete söylete bizi milli kültürümüzden uzaklaştırdılar, margarine mahkum ettiler. Çok şükür son yıllarda zeytin ve zeytinyağının önemi anlaşıldı" dedi. Kirişci "Türkiye'nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan zeytin ve zeytinyağı, ülkemiz potansiyeli dikkate alındığında, tarım sektörümüz için rekabet gücü olan ürünlerden biridir. Biz zeytinciliğe önemli destekler veriyoruz. Ayrıca hem sofralık zeytinde hem de zeytinyağı üretiminde tarladan sofraya kadar bütün safhalarda verim ve kaliteyi ön plana çıkaran bir üretimi hedefliyoruz" diye konuştu.