Zeytin üretiminde tüm zamanların rekoru

Türkiye'nin zeytin üretimi 2024'te önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 3 milyon 750 bin ton seviyesine ulaşıp tüm zamanların rekoruna imza attı. Üretimin 2 milyon 800 bin tonu yağ üretimi için ayrıldı.

Akşam Gazetesi

Dünya'nın önemli zeytin üreticisi Türkiye, 2024'te 3 milyon 750 bin tonla Cumhuriyet tarihinin en fazla zeytin rekoltesine ulaştı. Zeytin yetiştiriciliğindeki çalışmalarla 2001'de 99 bin olan ağaç sayısı geçen yıl itibarıyla 201 bin 770'e ulaştı. Ağaç varlığındaki iki kattan fazla artış üretime de yansıdı. Zeytin üretimi 2001 yılındaki 600 bin tonluk seviyeden 2023'te 1 milyon 520 bin tona yükseldi. Dünyada zeytin ve zeytinyağında önemli yere sahip Türkiye'nin geçen yıl zeytin üretimi, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 3 milyon 750 bin tona ulaştı. Bu miktarla zeytin üretimi, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini buldu.

AĞAÇLAR İKİYE KATLANDI

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinin Anadolu'dan dünyaya yayıldığını vurgulayıp, "Türkiye'nin zeytin üretiminde hak ettiği yere gelmesi gerekiyor. Biz, tekrar bıraktığımız liderlik koltuğuna doğru planlı ve programlı çalışmalar yapıyoruz. Son 20 yılda 100 milyon olan ağaç sayımızı ikiye katlayarak 200 milyona çıkardık. Son 20 yılda ağaç sayımız yüzde 100 arttı. Hep birlikte dünya ikinciliği hedefi koyduk ve zeytin dikimi 41 ile yayıldı. Bundan 2 yıl önce üretim rekoru kırılmış, sofralıkta dünya birinciliği ve zeytinyağında da İspanya'dan sonra dünya ikinciliği gelmişti" açıklaması yaptı.

ZEYTİNLER İRİLEŞTİ

Tan, verimin beklendiği gibi seyrettiğini dile getirerek, "Üretimin 2 milyon 800 bin tonu yağa ayrıldı. Bu yıl zeytin yağmurların gecikmesiyle ilk başta küçüldü sonrasında her 2-3 günde bir yağmurlar yağdı ve zeytin nispeten irileşti. Ağaç başı verim 40 kiloya çıkarsa o zaman 8 milyon ton üretim olur. O zaman zeytinyağında da liderlik için İspanya'nın yanına iyice yaklaşırız" açıklaması yaptı.

İKLİM KRİZİ İSPANYA'YI VURDU

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, "Son iki yılda iklim krizleri özellikle batıdaki ülkeleri vurdu. En büyük zeytin üreticisi İspanya'yı perişan etti." dedi. İklim değişikliğinin üretim bakımından İspanya'nın 1 milyon 600 bin tonlardaki zeytin üretimini 700 bin tonlara, Tunus'un 300 bin tonlardan 200 bin tonlara düşürdüğünü anımsatarak, "İtalya, iklim değişikliğiyle ilişkin hastalıkta 600 bin tonluk yıllık üretimini son yıllarda hayal bile edememeye başladı. Bu durum bizim için yeni yetişmekte olan ve zeytinin anavatanı Türkiye'de olumlu sonuçlar doğurdu ve fiyatlar tarihinde görülmemiş şekilde 10 eurolara kadar çıktı. Ancak bunu göre pozisyon alan üreticiler maalesef bu yıl o ülkelerde eski üretim seviyesine gelmesi ve rekor kırmamız nedeniyle fiyatlar bizde ve dünyada düşmeye başladı" diye konuştu.

LİMON-PORTAKAL ÜRETİCİYİ ÜZDÜ

Türkiye'de geçen yıl bitkisel üretim bir önceki yıla göre zeytinde yüzde 146,7, Antep fıstığında yüzde 117,6 artarak çiftçisini mutlu ederken limon ve portakal üreticileri ise umduklarını bulamadı. Geçen yıl Antep fıstığı üretimi yüzde 117,6 yükselerek 383 bin tona ulaştı. Aynı dönemde portakal üretimi yüzde 30,3 azalarak 1 milyon 610 bin tona ve limon üretimi de yüzde 25,6'lık düşüşle 1 milyon 730 bin tona geriledi.