Zeytin hasadı, zeytinyağı için umutları artırdı

Zeytinde erken hasada başlayan zeytinyağı üreticisi, bu sezon üretimde artış bekliyor. Üreticiler, ağaçların çok bakımlı ve ürünün güzel, asitin düşük, zeytin sineği probleminin de olmadığını belirtti.

Akşam Gazetesi

Ege Bölgesi'nde zeytinin erken hasadı başlarken zeytinyağı üreticileri hem ağaçların durumunu hem de ürünün kalitesini göz önünde bulundurarak bu sezon üretim artışı öngörüyor. Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 520 bin ton zeytin, 422 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirildi. Aynı dönemde zeytinyağı ihracatı ise 182 bin ton olarak kayıtlara geçti. İspanya ve İtalya başta olmak üzere, dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 azaldığı, Türkiye'nin üretiminin ise artış gösterdiği 2022/2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik bazı kısıtlamalara gidilirken söz konusu uygulamanın bu yıl kaldırılması üreticiler için memnun edici bir gelişme olarak değerlendirildi. Yaşanan bu gelişmeler, Türk zeytinyağı üreticilerinin üretim ve ihracatta 2024/25 sezonundaki beklentisini bir önceki sezona göre artırdı.

VERİMLİ SEZON

Nova Vera markasının kurucusu zeytinyağı üreticisi Bahar Alan, zeytin azlığı ve kalite düşüklüğü nedeniyle bir önceki sezonun üreticiler açısından zorlu geçtiğini söyledi. Alan, zeytinin erken hasat dönemine başladıklarını belirterek, "Bu sene ağaçlar çok bakımlı ve ürün güzel, asitler düşük. Zeytin sineği gibi bir problem de yok. Bu gelişmelerle 2024/2025 sezonu zeytinyağı üreticileri için umut verici. Biz de sezonda 180 ton zeytinyağı üretmeyi hedefliyoruz" dedi. Zeytinin içindeki antioksidanları zeytinyağına daha fazla geçirebilmeyi, böylelikle daha sağlıklı bir yağ üretmeyi amaçladıklarını vurgulayan Alan, bunun için erken hasat ve soğuk sıkım yaptıklarını anlattı.

ÖZGÜN ÇEŞİTLER

Alan, Türkiye'de üretim yaptıkları Ege Bölgesi'nde Ayvalık, Memecik, Tirilye ve Yamalak sarısı olmak üzere 4 zeytin çeşidi işlediklerini, Türkiye'ye özgü 98 zeytin çeşidi bulunduğu bilgisini verdi. Ülkeye özgü zeytin çeşitlerinin milli değer olduğunu, bu çeşitleri işlemeye özen gösterdiklerini vurgulayan Alan, "Biyoçeşitliliğimizi korumak da bizim işlerimizden biri aslında. Bu nedenle biz yabancı çeşitler yerine Türkiye'ye özgü çeşitleri işliyoruz. Bunları da yurtdışındaki yarışmalara gönderip hem Türkiye'de hem de yurtdışında daha iyi tanınmasını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

İYİ ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Son günlerde gündemde olan taklit ve tağşiş ürün konusuna değinen Bahar Alan, zeytinyağının tağşişi (hile) en çok yapılan ürünlerden biri olduğunu vurguladı. Alan, şunları söyledi: "İyi bir zeytinyağının tadında meyvemsilik olması gerekiyor. Kokladığınızda ise size taze bir koku vermeli. Pastel boya veya peynir gibi kokan zeytinyağında kusur vardır. Böyle ürünler eskimiş ve bayatlamış demektir. Ayrıca zeytinyağında renk bir kriter değildir. Zeytinyağına yeşil rengini vermek için boyalar bile kullanılabiliyor. Bu nedenle yağın rengine bakarak onun taze olduğunu düşünmek yanlış bir uygulama olur. Pazarlarda satılan ve üzerinde etiket olmayan ürünlerden uzak durulması da önemli."

TÜRKİYE TARIMDA GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Bahar Alan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Almanya ve Avrupa'nın kuzey ülkelerine zeytinyağı ihracatı gerçekleştirdiklerini, yakın dönemde hedef pazarlarının ise İngiltere olduğunu bildirdi. Türk zeytinyağının son 10 yıldır büyük bir aşama kaydettiğine dikkat çeken Alan, "Türkiye, tarım tarafında çok güçlü bir ülke. Bu gücünü pazarlamayla birleştirirse çok daha katma değerli ürünler satabiliriz" dedi. Alan, zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın kaldırılmasının toptan satış yapan üreticiler açısından önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.

DEVLET DESTEĞİYLE BROKOLİ ÜRETİMİ GELİR KAPISI OLDU

Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde devlet desteğiyle ekilen brokoli, kazancıyla çiftçinin yüzünü güldürdü. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Brokoli Yetiştiriciliği Projesi 2022'de hayata geçirildi.

FİDEDE YÜZDE 65 HİBE

Hibe destekli brokoli fideleri ilk yıl 11 dekar tarlaya ekildi. Bu alan geçen yıl 60 dekara, 2024'te 200 dekara ulaştı. Bu yıl dekardan ortalama 1.5-2 ton rekolte elde edilen ve kilogram fiyatı 30 lira olan brokoli, üreticisini sevindirdi. Gelecek yıl ise 'hedef 1 milyon fide' sloganıyla, üreticiler desteklenmeye devam edilecek. Üreticilerden 39 yaşındaki Mahmut Öztürk, Sinanpaşa Kaymakamlığı ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün desteğiyle brokoli üretimine başladıklarını söyledi. Öztürk, "Brokoli hasadından çok güzel kazanç elde ettik. Beldede 18 çiftçiyiz. Bu sayıyı inşallah artıracağız. Bu yıl 200 dekarı ektik. Gelecek yıl 700 dekar alanı ekeceğiz. Devletten Allah razı olsun. Fideleri yüzde 65 hibeli aldık. Ürün ilk Afyonkarahisar'ın Taşoluk beldesinde ekildi. Ekim alanını daha da genişleterek, genç çiftçileri üretime teşvik ederek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.