Zeytin Dalı’nda 4 bin saat uçtu

Yerli ve milli üretim Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’lar, Zeytin Dalı Harekatı’nda 4 bin saatten fazla uçarak, TSK’ya büyük istihbarat ve ateş desteği sağladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Zeytin Dalı Harekatı’ndaki en büyük yardımcılarından biri, milli silahlı ve silahsız insansız hava araçları (İHA/SİHA) oldu. Güvenlik güçlerine istihbarat ve ateş desteği sağlayan Bayraktar Taktik Blok 2 (TB2), harekat kapsamında 4 bin saat görev yaptı. Baykar tarafından üretilen ve 2015’ten bu yana operasyonel olarak kullanılan Bayraktar TB2 İHA’ları güvenlik güçlerine etkin gözetleme, keşif ve ateş desteği sağladı.

BİNLERCE TERÖRİSTİ BULDU 

Bayraktar TB2 İHA’lar, bugüne dek binlerce teröristin tespiti, teşhisi ve etkisiz hale getirilmesinde etkin rol oynadı. Zeytin Dalı Harekatı boyunca ilerleyen birliklerin önündeki tehditlerle sızma halindeki teröristler tespit ve imha edildi. Sığınak olarak kullanılan birçok mağara ve tünel de İHA keşif görevleriyle belirlendi. İHA’lar sağladıkları istihbaratla tehditlerin ortadan kaldırılmasına katkı sunarken, SİHA’larla hedefler doğrudan etkisiz hale getirildi. Tüm bu faaliyetler için yoğun mesai harcayan Bayraktar TB2 İHA’ları ve SİHA’larının Zeytin Dalı Harekatı kapsamındaki uçuş süresi 4 bin saati buldu. İHA ve SİHA’ların envantere girmelerinden bu yana toplam uçuş saati ise 42 bine ulaştı.

SİVİL KAYIPLARI ÖNLEDİ 

İHA’lar zaman zaman F-16, F-4 uçakları ve Atak helikopterlerine işaretleme ve hedef tarifi yaptı. Topçu atışlarının tanziminde de kullanılan İHA’lar, tüm bu faaliyetlerde sağlanan hassas angajmanla sivil kayıpların önlenmesinde rol oynadı. 

150 kg yük taşıyabiliyor

Elektronik, yazılım, aerodinamik, tasarım ve alt ana sistemleriyle tamamen milli ve özgün olarak geliştirilip üretilen Bayraktar TB2’nin ortalama havada kalma süresi 24 saati geçiyor. 27 bin 30 feet irtifa rekoruna sahip Bayraktar TB2, 150 kilogram yük taşıyabiliyor. 

Yağış fırtına demedi

Karadan ilerleyen Türk askerinin güvenliğini sağlayarak zayiat vermesini önlemek için kullanılan İHA ve SİHA’lar, Zeytin Dalı Harekatı’nda kar, fırtına, sağanak yağış, sis ve yoğun bulut gibi şartlara rağmen uçuş görevlerini aralıksız icra etti. SİHA’lar görev sırasında MAM-L’yi kullandı.