Zenginlik planı

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı plan büyük heyecan yarattı. Plan sayesinde batıda uygulanan 'kamu-özel işbirliği' modeli hayata geçirilecek. Bölgesel merkezler yoluyla işsizlik ve göç önlenecek.

Hakkı KURBAN

Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Doğu’ya İstanbul gibi 4 zengin şehir’ hedefiyle açıkladığı plan heyecan yarattı. Hem terörün izlerini silmeyi hem de Doğu’da topyekun kalkınmayı hedefleyen plan, bölgedeki işsizliği azaltacağı gibi, göçü de engellemeyi öngörüyor. 

ÖRNEK MODEL İSTANBUL 

Özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de devrede olacağı çalışmayla, anahtar teslim fabrikadan üretilecek ürünlere alım garantisine kadar birçok imkan sağlanacak. İstanbul’un çevresinde Kocaeli, Bursa gibi illerin gelişmesi örneğinde olduğu gibi, sadece belirlenen cazibe illeri değil, çevre iller de bu gelişme ve zenginleşmeden payını alacak.

ÇALIŞMANIN 4 HEDEFİ BULUNUYOR 

Çalışmanın hedefi şöyle özetleniyor: 

- Bölgesel gelişmişlik farkları azaltılacak, Batı illerindeki refah ülke sathına yayılacak l Bu bölgelerin potansiyelleri daha iyi değerlendirilerek, rekabet gücü artırılacak 
- Ekonomik ve sosyal bütünleşme güçlenecek, daha dengeli bir yerleşim düzeni oluşacak l Mekansal gelişme desteklenecek, iş, sağlık ve eğitim imkanları için insanlar başka yerlere gitmek zorunda kalmayacak. 

ÇEVRE İLLER DE ZENGİNLEŞECEK 

Cazibe merkezleriyle birlikte, çevredeki illerin de zenginleşmesi hedeflendi. 

- Doğu Anadolu’da merkez olarak belirlenecek illerden biri Kars olacak. 
- Sınırı olan iller aynı hinterlandın içinde değerlendiriliyor. l Ardahan, Iğdır ve Ağrı, Kars etrafında zenginleşmesi planlanan iller olarak nitelendiriliyor. 

HIZLI TREN PROJELERİNİN ETKİSİ 

- DAP Eylem Planı kapsamında Van da merkez illerden biri olarak değerlendirilmişti. l Van etrafındaki Bitlis, Hakkari ve Muş’un da buradaki gelişime paralel olarak zenginleşmesi öngörülüyor. l Erzurum’la birlikte, Erzincan ve Bayburt’un da, bu süreçte olumlu etkileri hissetmesi planlanıyor. l Özellikle hızlı tren projelerinin bu bölgeye uzanmasının kalkınmaya da olumlu yansıması bekleniyor. 

İşsizlik ve göçün önüne geçilecek 

- Doğu'da Malatya merkezli olmak üzere Elazığ, Bingöl ve Tunceli’nin büyümesi hedefleniyor. Cazibe merkezi olacak bu bölgenin imkanlarının değerlendirilmesiyle, yaşanan göçün ve işsizliğin de önüne geçilmesi hedefleniyor. 

ŞEHİR ŞEHİR ÇALIŞMA

- Hazırlık, terör operasyonlarının son aşamasına geldiği Güneydoğu’yu da hızla kalkındırmayı hedefliyor. l Daha önce GAP kapsamında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep bölgenin “cazibe merkezleri” olarak öne çıkmıştı. 
- Bu illerin çevresindeki Batman’dan Siirt’e, Şırnak’tan Adıyaman’a, Kilis’ten Osmaniye’ye kadar illerin de oluşan imkanlardan yararlanarak hızla gelişmesi bekleniyor. 
- Çevre ülkelerdeki kaostan olumsuz etkilenen bölgeyle ilgili planlara, gelişmelere göre yön verilecek.

KALKINMA HAMLESi

Kalkınma  Bakanı Lütfi Elvan da, NTV'de katıldığı programda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik çalışmaları değerlendirdi:  "Bir kalkınma hamlesini başlatacağız. Uygun yatırım ortamının sağlanması ve ilin hinterlandındaki diğer illerin de bundan etkilenerek, kalkınmasını sağlayacak mekanizmaları ortaya koyacağız" diye konuştu.

Batı’daki gibi kamu-özel ortaklığı 

- Devlet, bazı alanlarda öncülük yapacak. l Madenlerden tarım ürünlerine, hayvansal üretimden tekstile kadar alanlarda her türlü kredi ve hibe imkanları sunulacak. l Batı’daki dev projelerin yapımında başarıya ulaşan kamu-özel işbirliği ve yap-işlet-devret uygulamaları devrede olacak.

Her kesimi kapsayacak

Bölgede toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla hızlı bir kalkınma hedefleniyor. Çalışma, bölgedeki sosyal ve ekonomik hayatı canlandırması bakımından önemli...

Projeye göre fabrika!

- Büyük ölçekli yatırımdan çok emek yoğun sektörlere ekstra imkanlar sağlanacak. l Anahtar teslimi fabrika projesi hızla uygulamaya girecek. l Yatırımcılara, getirdikleri projeye göre fabrika kurulacak.

ALIM GARANTİSİ

- Devlet, özel sektöre alım garantisi verilecek. l Böylece üretici 'pazarlama' sıkıntısı da yaşamayacak. Yıldırım’ın 5 yılda 30-35 milyar TL harcanacağını vurguladığı çalışmayla ciddi imkanlar sunulacak.