Zam hesabında sona gelindi! Memur ve emekli maaş tablosu netleşiyor

Haziran ayının sonuna yaklaşırken emekli, memur ve memur emeklisinin 6 aylık alacağı maaş zammı merak ediliyor. 5 aylık oran belli oldu haziran ayı verisi bekleniyor. Peki zam oranı ne olabilir? İşte detaylar...

aksam.com.tr

Emekli, memur ve memur emeklisinin gözü alacağı 6 aylık zam oranına çevrildi. 6 aylık enflasyon ile emekli zammı netleşecek. Bundan sonra refah payı masaya yatırılacak.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞ ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Mali Müşavir Emin Yılmaz, yapılacak zam oranlarına ilişkin detayları 24 TV'ye anlattı.

Ocak-Haziran arasındaki enflasyon verisinin yüzde 22,72 olarak kesinleştiğini belirten Yılmaz, Merkez Bankası'nın haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni işaret etti.

Ekonomistlerin tahminine göre bu ay enflasyon yüzde 2,52 düzeyinde gerçekleşecek.

Yılmaz bu beklentiye göre, SSK ve Bağkur emeklisine yüzde 25,81 zam geleceğini ifade etti.

MEMUR NE KADAR ALACAK?

Memur ve memur emeklilerinin iki yılda bir olmak üzere toplu sözleşme imzaladığını söyleyen Yılmaz, kesinleşen oranın yüzde 17,38 olduğunu açıkladı.

Haziran enflasyon beklentisine göre değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, bu oranın yüzde 20,34'e çıkacağını söyledi.

REFAH PAYI BEKLENTİSİ

Refah payı beklentisi olduğunu belirten Yılmaz, bunun yüzde 5 veya yüzde 10 oranında bir düzeyde tahmin edildiğini vurguladı.

KÖK MAAŞ'TA İKİ ALTERNATİF VAR

Kök maaşlarla ilgili konuşulan iki alternatifin olduğunu söyleyen Yılmaz, 8 bin TL altındakiler için 8 bin TL üzerinden seyyanen bir zam yapılıp 10 bin TL'ye tamamlanıp 10 bin TL üzerinden enflasyon farkının uygulanabileceğini söyledi.

Yılmaz ikinci alternatifin ise seyyanen bir zam yapılmayıp 10 bin TL taban aylık olan rakamı 12 bin 500 TL ya da 15 bin TL seviyesine çıkabileceğini belirtti.

Geçmiş dört dönemde SSK, Bağkur ve memur emeklilerine eşitleme formülü uygulandığını belirten Yılmaz, bu dönemde de aynı uygulamanın yapılabileceğini söyledi.

Memur emeklisinin eşitleme olursa 18 bin 569 TL alacağını söyleyen Yılmaz, bir refah payı eklemesiyle bu rakamın 19 bin 307 TL'ye çıkabileceğini ifade etti.