Yüzde 100 yerli TURKSAT 6-A’da testler başlıyor

Türkiye’nin tamamıyla yerli ve 600 milyon TL maliyetle üretilen ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A’da yeterlilik 2018’de testleri başlıyor. Yeni uydu 2019 yılında göklerde olacak. 

YELDA GÖKDAĞ

TÜRKSAT 5-A ve 5B haberleşme uydu projelerini devreye sokarak dünyanın uydu ve uzay teknolojileri sektöründe yerini sağlamlaştıran Türkiye, TÜRKSAT 6-A için de geri sayıma başladı. 2014’te proje tasarımı başlatılan ve Uzay Sistemleri Enformasyon ve Test Merkezi’nde üretimi gerçekleştirilen uydu 2018’in ilk ayında yeterlilik testine alınacak. Yeterlilik test aşamasının ardından uydu, 2019’da uzaya fırlatılacak.

600 MİLYON TL’YE ÜRETİLDİ 

4 ton ağırlığındaki uydu, 42 derece yörüngesine yerleştirilmesiyle beraber Asya, Avrupa, Afrika kıtalarına, geniş bant internet, radyo-tv yayını, GSM hizmet ve güvenli haberleşme hizmetleri verebilecek. Maliyeti 600 milyonu bulan uydunun 15 yıl görev ömrü olacak. Uydunun, yer istasyonunda kullanılan ekipmandan yazılıma, birçok teknik ve alt sistemi milli imkanlarla geliştirildi. Yüzde yüz yerli üretim olacak TÜRKSAT-6A hizmete alınmasıyla Türkiye haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecek. 

UZAYDA TÜRK AĞIRLIĞI 

TÜRKSAT 6-A’nın yanısıra TÜRKSAT 5-A ve TÜRKSAT 5-B uyduları da 2019’da uzaya gönderilecek. Bu sayede Türkiye uzayda etkinliğini artırarak, söz sahibi ülkeler arasına girecek. Bu üç uyduyla birlikte Türkiye’nin uzaydaki uydu sayısı 7’ye ulaşacak. 2016’da ömrünü tamamlamasına rağmen yapılan çalışmalarla 3 yıl daha görev yapabilecek.