Yüz binlerce vatandaşı ilgilendiriyor... Kadroya geçen taşeron işçiler dikkat!

Geçtiğimiz yıllarda taşeron işçi statüsünden kadroya geçen 900 bini aşkın işçi bulunuyor. Kadroya alınan taşeron işçilerin ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin alacaklarının hesaplanmasında taşeronluk dönemindeki çalışma sürelerinin de dikkate alınması gerektiğine hükmetti. İşte detaylar...

Kamuda taşeron işçiyken, sürekli kadroya alınan işçilerin kıdem hakları devlette baki kalıyor. İşçilerden feragatname istenmesi sonucu değiştirmez.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül konuyla ilgili yazısında şu ifadelere yer veriyor;

2018 yılında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda taşeron işçi kadrosunda çalışan işçilerin sürekli işçi kadroya geçirilmesi söz konusu olmuştu. Taşeron işçi statüsündeki işçiler kadroya geçirilirken işçilerden feragatname ve sulh imzalanması da istenmişti. Taşeron firmada çalıştıkları döneme ilişkin hak ve alacaklarından feragat ettiklerine dair işçilerden alınan bu belgelerin geçerliliğine dair Yargıtay 9. Hukuk Dairesi çok önemli bir karar verdi ve mahkemelerin farklı kararları arasındaki uyuşmazlığı giderdi. Konunun Yargıtay'a taşınmasına kadar olan süreç Bursa ve Gaziantep'teki iki taşeron işçinin geçmişe yönelik haklarını almak için açtıkları dava üzerine ortaya çıkıyor.

İKİ İŞÇİ DAVA AÇIYOR

Bursa ve Gaziantep'teki Bölge Adliye Mahkemelerinin kararlarında, sürekli işçi kadrosuna geçiş esnasında düzenlenen sulh sözleşmesi ve feragat beyanlarının geçerliliğine dair uyuşmazlık ortaya çıkıyor. Bu uyuşmazlığın ortadan kaldırılması için Yargıtay'ın konuyla ilgili karar vermesi gerekiyor. Yargıtay işçinin, sürekli işçi kadrosuna geçişi sırasında verdiği feragat ve sulh beyanının, sürekli işçi kadrosuna geçiş anına kadar doğmuş haklar bakımından geçerli olduğuna karar veriyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ