Yurtdışından 15 Temmuz sonrası 7.5 milyar $ kredi

Türk bankacılık sektörü, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yurtdışından 7.5 milyar $ kaynak sağlarken, sendikasyon kredilerindeki yenileme oranı % 95 oldu. Uzmanlar, bunu ''Yurtdışında Türk bankalarına güven tam'' olarak yorumluyor.  

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türk bankacılık sektörü 15 Temmuz sonrasında yurt dışından 7 milyar 548 milyon dolarlık kaynak sağladı. Sektör, vadesi gelen sendikasyon kredilerinin tamamını da başarılı bir şekilde yeniledi. 5 Aralık 2016 itibarıyla sendikasyon kredilerindeki yenileme oranı yüzde 95 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, uluslararası piyasadaki zorlu koşullara karşın Türk bankalarının güçlü rasyoları ve şeffaf bilançoları ile yabancı yatırım bankalarının gözdesi olduğunu ifade ediyor.

OLUMSUZ ALGI YARATILIYOR 

Bu dönemde Garanti Bankası 1,3 milyar dolarlık, Akbank 1,2 milyar dolarlık, Yapı Kredi 1 milyar 146 milyon dolarlık, Türkiye İş Bankası 1 milyar 44 milyon dolarlık, Vakıflar Bankası 836 milyon dolarlık, Türk Ekonomi Bankası (TEB) 597 milyon dolarlık, Finansbank 527 milyon dolarlık, Eximbank 396 milyon dolarlık, Alternatifbank 224 milyon dolarlık, Burgan Bank 150 milyon dolarlık ve Şekerbank da 128 milyon dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. Uzmanlar, bazı mecralarda son günlerde 'artan şekilde' Türk bankacılık sektörüne ilişkin olumsuz algı oluşturulmak istendiğine dikkati çekerek, Türk bankalarının sendikasyon yenilemelerini başarıyla gerçekleştirebildiğini kaydetti. 

Kredilerde düşüş yok 

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın, yurtdışından sağlanan sendikasyon kredilerinde uzun bir geçmişi ve güçlü bir deneyimi olduğunu belirterek, bu yıl vadesi gelen iki sendikasyon kredisini zorlu piyasa koşullarına rağmen başarılı bir şekilde yenileyerek uluslararası piyasalardan toplam 2,4 milyar dolar tutarında finansman sağladıklarını, parite etkisinden arındırılmış yenileme oranlarının yüzde 96 civarında gerçekleştiğini söyledi. 

BAŞARIMIZI GÖLGELEMEMELİ

Türk bankalarının bu yıl yaptıkları sendikasyon işlemleriyle ilgili olarak olumsuz tablo çizen haberler yayıldığını hatırlatan Bali, "Olağandışı bir gelişme gibi yer verilen katılımcı banka sayı ve isimlerindeki farklılıklar, herkesin bildiği gibi geçmişte de vardı, bugün de var, gelecekte de var olacaktır. Sendikasyon piyasasına özgü dinamikleri doğru bir şekilde yansıtmayan bu türden haberler Türk bankalarının gerçekleştirdiği başarılı sendikasyon işlemlerini gölgelememelidir” diye konuştu. 

Piyasada çekince olmadı

JP Morgan Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Mustafa Bağrıaçık da sermaye yeterlilik rasyoları, likiditeleri ve bilançolarının şeffaflığından dolayı dünya genelinde hiçbir noktada Türk bankaları hakkında kredi piyasalarında bir çekince doğmadığını ifade etti.