Yurtdışında 'ev' mağduru olmayın

Son dönemde yurtdışı merkezli gayrimenkul şirketleri, Türkleri yurtdışına çekmeye çalışıyor. Uzmanlar, ‘Yurtdışında evim olsun derken, mağdur olmayın' uyarısında bulunuyor.

AKŞAM

ARZU KURUM

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş, döviz kurundaki artış, enflasyon ve ikinci konutunu alacaklara getirilen kredi kısıtlaması nedeniyle iç piyasa konut satışları düştü. Türkiye emlak piyasalarında yaşanan durgunluğu bahane eden yurtdışı merkezli gayrimenkul ve inşaat firmaları Türk yatırımcıları kendi ülkelerine çekmek için tanıtım yarışına girdi. Vize kolaylığı, yüksek döviz getirisi ve oturum hakkı gibi cazip önerilerle yurtdışına çekilen vatandaşlar arasında ciddi mağduriyetler yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, "Yatırımcılar kendilerine sunulan fırsatlardaki alt detaylara dikkat etsinler, aksi takdirde yurtdışı pazarların büyüsüne kapılıp mağdur olabilirler" diyor.

KARADAĞ ÖNDE

Bu dönemde özellikle Karadağ, Yunanistan, İngiltere ve Dubai gibi pazarların tanıtım faaliyetlerine hız verdiğine dikkat çeken gayrimenkul danışmanı Şenay Araç, şunları kaydetti: "Yatırımcı oturma izni, vatandaşlık imkanı, vize kolaylığı gibi fırsatlarla çekilmeye çalışılıyor. Ancak her pazarın avantajlarının yanı sıra dezavantajları var. Örneğin Karadağ'da, bankacılık sistemi zayıf ve yatırılan para ilk yıl sebepsiz çekilemiyor. Dubai'de 250 bin dolara mülk aldığımız zaman 2 yıl oturum hakkı, 500 bin dolarlık mülk aldığınızda da 5'inci yıl oturma hakkı veriliyor. Size satılan mülkün asla toprak tapusu verilmiyor. Sadece belli bir yıl size kullanım hakkı sağlanıyor. Aldığınız yer boş kaldığı sürece aidat vergileri işlemeye devam ediyor. Satmak istediğinizde de önünüze birçok hukuki prosedür çıkarılıyor."

AVUKATSIZ KİRALAMA YOK

Şenay Araç'ın verdiği bilgiye göre İngiltere'de paranızın kaynağı araştırılıyor. Alınan mülk avukat ve acente olmadan kiraya verilemiyor. Aidat mülk sahibi tarafından ödeniyor, kira vergisi de cabası. İngiltere'de vatandaşlık asla verilmiyor. Yunanistan'da 250 bin euro'ya alınan mülk sadece vize kolaylığı sağlıyor. Ayrıca en az bir yıl bu ülkede yaşama şartıyla oturum hakkı veriyor.

ALINAN KONUT SATILAMIYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, Türkiye'den Dubai, Kıbrıs, Karadağ'a yatırımcı çekilmeye çalışıldığını belirterek, "Buralarda Türkiye'dekinden daha yüksek bir kira getirisi alabilirsiniz fakat mülkünüzü satmak istediğinizde son derece zor. Türkiye'de de bugünkü kira bedelleri üzerinden hesapladığımızda bence geri dönüş süresi fena değil. Türkiye, yatırım yapmaya değer bir süreçte" dedi.

6 KATI KAZANÇ SAĞLIYORLAR

Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, şunları kaydetti: "Piyasadaki durgunluk üzerine Türkiye'de yabancı yatırımcıların, yatırım yapmalarını sağlayan yabancı acenteler bu noktada iş yapabilmeyi devam ettirmek için onları hem kendi ülkelerine hem de projelerini bildiği diğer bölgelere yönlendiriyor. Yabancı acentelerin yabancı müşterilerden kazancı bizim 6 katımız" dedi.